Dagens overblik: Ny aftale hæver forsamlingsloft, rykker indendørs servering frem, og giver tilskuere på stadion

Natten mellem torsdag og fredag blev alle partier undtagen Nye Borgerlige enige om en ny aftale for genåbning. Få morgenoverblikket her.

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på ugens sidste hverdag.

I nat blev regeringen enig med alle partier undtagen Nye Borgerlige om en ny aftale om at åbne Danmark tidligere end planlagt. En del af aftalen er at hæve forsamlingsloftet med intervaller på 14 dage. Restauranterne får også mulighed for at åbne for indendørs servering før tid.

Få det hurtige overblik her:

Forsamlingsforbud

  • Fra 21. april: Forsamlingsloftet hæves indendørs fra 5 til 10 personer og udendørs fra 10 til 50.
  • Fra 6. maj: Loftet hæves til 25 personer indendørs og 75 personer udendørs.
  • Fra 21. maj: Loftet hæves til 50 personer indendørs og 100 personer udendørs.
  • Fra 11. juni: Loftet hæves til 100 personer indendørs og det udendørs forsamlingsloft afskaffes.
  • Fra 1. august: Forsamlingsforbuddet afskaffes.

Restauranter

  • Åbningen af indendørs servering rykkes frem til den 21. april – med krav om bordbestilling og fremvisning af coronapas.
  • Når udendørs servering åbner den 21. april vil der ikke længere være krav om et coronapas.

Skole og uddannelse

  • Fra 21. april må 80 procent af afgangseleverne møde i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser. I første omgang gælder det dog ikke for skoler i hovedstaden, hvor smitten er højere end andre steder i landet.
  • 5.-8. klasse i grundskolen får mulighed for udendørs fremmøde i de uger, hvor der ikke er adgang til indendørs undervisning.
  • 30 procent af de studerende på videregående uddannelser må møde fysisk op. Det gælder dog ligesom for afgangseleverne ikke i områder med stort smittetryk.

Stadion

  • Fra den 21. april kan tilskuere komme tilbage på stadion – med krav til antal tilskuere per sektion. Til Superligakampe betyder det, at der må være 500 tilskuere på stadion med krav om en meters afstand.

Se hele aftalen på Justitsministeriets hjemmeside.

Forskere kritiserer rapport bag udvisning af flygtninge

Syriske flygtninge får inddraget deres opholdstilladelse i Danmark, fordi Damaskus-området – ifølge danske myndigheder – er blevet mere sikkert. Men i Berlingske fredag kritiserer tre forskere især én af de rapporter fra Udlændingestyrelsen, som har bidraget til, at 500 syriske flygtninge kan blive udvist.

Lektor i migrationspolitik ved Københavns Universitet Martin Lemberg-Pedersen peger på, at det er bemærkelsesværdigt, at Danmark er det eneste land i EU, der er kommet frem til den konklusion, at syriske flygtninge kan sendes hjem.

Seniorforsker ved DIIS Helle Malmvig mener, at rapporten giver et skævt billede, når den fastslår, at syriske myndigheder har fået fuld kontrol over Damaskus-området.

Udlændingestyrelsen skriver til avisen, at de enkelte rapporter ikke giver et komplet billede af alle forhold i Syrien, og at der kan være emner i de enkelte rapporter, som ikke belyses.

Messerschmidt-tiltale neutraliserer trussel mod Thulesen

Torsdag kom det frem, at Morten Messerschmidt tiltales for misbrug af 98.000 kroner i Meld- og Feld-sagen.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, mener, at tiltalen neutraliserer den trussel, som Messerschmidt ellers har udgjort mod Kristian Thulesen Dahl og hans formandspost.

”Sagen pacificerer Messerschmidt som udfordrer til Thulesen på kort sigt. Så længe sagen kører, vil Messerschmidt være som ramt af en zap-pistol, hvor han ikke kan rykke i formandskampen. Derfor kan tiltalen foreløbig stabilisere Thulesens position,” siger han. Læs hele Erik Holsteins analyse på Altinget.

Det sker i dag: 

  • Klokken 9: Erhvervsminister Simon Kollerup (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) præsenterer i dag regeringens nye strategi for life science. Se pressemødet på Altinget.
  • Klokken 10: Møde i salen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag om garanti for to dages ophold på fødeafdeling eller eventuelt patienthotel for alle fødende efter overstået fødsel af blandt andre Kirsten Normann Andersen (SF).
  • Klokken 14.15: Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsministeren og forsvarsministeren i åbent samråd. Ministrene skal redegøre for risikoen for, at internerede islamister i Al Hol- og Al Roj-lejrene flygter, eller at børn bortføres fra lejrene med henblik på indoktrinering og optræning til gennemførelse af terror-aktioner. Læs hvad Enhedslisten vil spørge Jeppe Kofod om på Altinget.

Forrige artikel Ny måling: Konservative giver Venstre og historisk upopulær Ellemann baghjul Ny måling: Konservative giver Venstre og historisk upopulær Ellemann baghjul Næste artikel Nyt i Fredericia-sagen: Politiet starter tredobbelt efterforskning Nyt i Fredericia-sagen: Politiet starter tredobbelt efterforskning