Dagens overblik: Ellemann vil gøre Venstre til borgerligt foregangsparti på klimapolitik

Jakob Ellemann-Jensen har givet et interessant klima-interview. Ligestillingsministeren går ind i debatten om et konfiskeret, dansk regnbueflag på stadion i Baku. Og et flygtningetjek viser overraskende tal. Her er dit korte politiske nyhedsoverblik mandag.

Velkommen til mandagens lyngennemgang af de vigtigste nyheder i dansk politik.

I dag begynder vi i Information, som lader et portræt af Venstres formand fylde papirforsiden fra top til bund.

"Jakob Ellemann vil stå i spidsen for et borgerligt klimaprojekt", lyder overskriften, og inde i avisen fortæller V-formanden om sine klimaambitioner i et større interview.

Venstre har i mange år "været fodslæbende på klimadagsordenen", siger Ellemann, men nu vil han rejse den grønne omstilling som et borgerligt projekt. Selv om både LA, Nye Borgerlige og DF ønsker at sænke ambitionerne for Danmarks klimamål, afviser Ellemann at lade sig rokke.

Han er klar til at bruge det økonomiske råderum i fremtiden på klima frem for velfærd, fortæller han i interviewet, som du finder i sin helhed her.

Hummelgaard kommenterer regnbue-episode
Den - i dansk perspektiv - skønne fodboldaften lørdag fik en politisk kant, da der begyndte at cirkulere billeder af en særlig episode på sociale medier. Billederne viste tilsyneladende, at en dansk fodboldfan på stadion i Aserbadjans hovedstad Baku fik konfiskeret det regnbueflag, han stod og holdt frem.

Nu blander ligestillingsminister Peter Hummelgaard sig i debatten:

"Vi må sande, at vi står midt i en værdikamp om retten til at elske den, man vil. Og retten til at leve som man vil og være den, man er. En værdikamp mod autoritære regimer, religiøs fundamentalisme, som islamisme, intolerance og homo- og transfobi," skriver han blandt andet til DR Sporten.

Regeringen vil 'fortsætte med at lægge pres på' i internationale sammenhænge, lyder meldingen også ifølge DR.

Dublin-forordning giver Danmark flere asylansøgere
Og så til en historie om en omstridt EU-lovs betydning for Danmark.

Gennem årene har det igen og igen lydt, at hvis Danmark en dag skulle ryge ud af den såkaldte Dublin-forordning, kan vi som land blive en flygtninge-magnet.

Men de senere års udvikling har medført, at Danmark nu modtager betydelig flere flygtninge gennem Dublin-forordningen, end vi tilbagesender. Det skriver Altinget.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener ikke, at Dublin-forordningen er et effektivt værn, mens udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) foretrækker, Danmark bliver i aftalen.

Slækker på isolationskrav
Corona fylder stadig medierne både herhjemme og i udlandet.

Seneste nyt er, at fra i dag behøver nære kontakter i tredje led til en smittet med Delta-varianten ikke længere gå i isolation.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge Berlingske.

Styrelsen anbefaler dog fortsat, at nærkontakter i tredje led lader sig teste på fjerde- og sjettedagen, hvis de er uvaccinerede.

I Storbritannien vil premierminister Boris Johnson i dag informere yderligere om den planlagte genåbning af det engelske samfund fra 19. juli. Og i Luxembourg er den 48-årige premierminister Xavier Bettel blevet indlagt på hospitalet med coronavirus. 

Unge vælger studiepladser i de største byer
I dag udløber fristen for at søge ind på en videregående uddannelse på den såkaldte kvote 1, hvor man optages efter karaktergennemsnit fra sin ungdomsuddannelse.

I den anledning - og set i lyset af den nylige politiske aftale om at flytte studiepladser væk fra de største byer og ud i landet - har Politiken set på mønstrene i sidste års ansøgninger.

De viser, at tusinder af ekstra studiepladser uden for hovedstaden ikke har ændret på, at langt de fleste søger mod de fire største byer for at studere. Læs historien her.

Deadline for Löfven
I Sverige arbejdes der fortsat på at samle en ny regering, efter at den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven i sidste uge måtte trække sig, da et flertal udtrykte mistillid til hans regering.

Først fik oppositionsleder Ulf Kristersson nogle dage til at sondre mulighederne, men kunne ikke samle opbakning.

I dag er det så den fungerende statsminister, Löfven, der har deadline. Han skal melde tilbage til Riksdagens formand, talman Andreas Norlén, om sine bestræbelser på at danne en ny regering. Formanden kan dog bevilge Löfven yderligere tid til undersøgelserne. 

Nye rådgivere i ministerierne
Og så er der udskiftning på rådgiverposter i flere ministerier. Enhedslistens pressechef skifter til Fødevareministeriet, og Søren Papes tidligere rådgiver skal over og rådgive statsministeren i pressespørgsmål.

Det skriver Altinget.

Forrige artikel Dublin-forordningen giver Danmark flere asylansøgere Dublin-forordningen giver Danmark flere asylansøgere Næste artikel Partier ønsker medieforhandlinger lige efter sommerferien: Partier ønsker medieforhandlinger lige efter sommerferien: "Nu kan den ikke trækkes længere"