Dagens overblik: Danmark kan få vigtig rolle ved klimatopmøde, spår EU's klimachef

Klimatopmøde nummer 26 går for alvor i gang i dag. En ekspert mener, at Mette Frederiksen burde have fjernet sin automatiske sms-sletning 11. november. Og partier ønsker grænseværdier for fluorstoffer i spildevand. Få morgenoverblikket mandag.

Godmorgen og velkommen til det korte overblik over de politiske nyheder denne mandag.

I dag går det 26. klimatopmøde for alvor i gang, og både statsminister Mette Frederiksen og fem andre danske ministre vil deltage i løbet af mødet, der varer indtil den 12. november.

På topmødet skal verdens regeringer forsøge at hæve det globale ambitionsniveau for reduktion af drivhusgasser, så det kan sandsynliggøres, at målsætningerne i Paris-aftalen vil blive overholdt. 

Og Danmark kan få en vigtig rolle på topmødet, spår EU's klimakommissær, Frans Timmermans.

I en skriftlig kommentar til Ritzau kalder han Danmarks klimaplaner ambitiøse og siger, at COP26 bliver en mulighed for Danmark for at udvise grønt lederskab og demonstrere nogle af de løsninger, der skal bruges for at nå målene.

Timmermans fremhæver også den rolle, som den danske klimaminister, Dan Jørgensen (S), har fået af formanden for COP26, britiske Alok Sharma.

Dan Jørgensen har sammen med sin kollega fra det caribiske land Grenada fået til opgave at række ud til andre ministre og overbevise dem om at øge klimaindsatsen.

"Det er en afgørende rolle," siger Timmermans til Ritzau.

I en tale til FN torsdag gav Mette Frederiksen sit bud på succeskriteriet for topmødet. Læs mere her: Mette Frederiksen: Tre ting skal afgøre, om klimatopmødet er en succes

Frederiksen burde have fjernet sletning i november

Allerede den 11. november sidste år blev et flertal i Folketinget enig om, at minksagen skulle undersøges uvildigt. Derfor burde Mette Frederiksen på det tidspunkt have været opmærksom på, at hendes sms'er var interessante og ikke skulle slettes automatisk.

Det siger eksperter til Jyllands-Posten

"Efter den 11. november må Mette Frederiksen gå ud fra, at al hendes korrespondance vil blive genstand for en undersøgelse. Det gør, at man skal være særlig omhyggelig med journalisering fra på det tidspunkt," siger Frederik Waage, juraprofessor i forvaltningsret på Syddansk Universitet, til avisen.

Præcist hvornår Mette Frederiksen slog auto-sletning af sms’er til, vil hun ikke oplyse.

Men Minkkommissionen har oplyst til TV 2, at fire topfolk i Statsministeriet, herunder statsministeren, har fået slettet deres sms’er i perioden september til december 2020.

Nye Borgerlige har beskedne ambitioner ved kommunalvalget

Selv om Nye Borgerlige står til omkring 6,5 procent af stemmerne på landsplan til folketingsvalg, er Pernille Vermunds mål ved kommunalvalget blot at få valgt ti mandater ind i landets kommunalbestyrelser.

Hun ved godt, at det ikke er nogen hamrende ambitiøs målsætning, fortæller hun til Altinget ved partiets årsmøde i Vejle. 

"Jeg er godt klar over, at det kan lyde mærkeligt. Men vi satte målsætningen, da vi kom i Folketinget i 2019, hvor vi fik 2,4 procent af stemmerne. Vi havde selvfølgelig et håb om, at vi ville vokse, men vi havde aldrig i vores vildeste fantasi forestillet os, at det vil gå så hurtigt," siger hun.

Læs mere her: Nye Borgerlige går til kommunalvalg med små ambitioner trods voldsom fremgang

Partier ønsker grænse for fluorstof i spildevand

Miljøministeren bør fastsætte, hvor meget af fluorstofferne PFOS der må være i spildevand. Det mener flere kommuner samt SF og Venstre, som efterspørger nationale grænseværdier for stofferne i spildevand. Det skriver Jyllands-Posten.

Ønsker kommer efter flere sager om forurening med PFOS, som er nået ud til borgere gennem kød og drikkevand, og som har ført til, at danske myndigheder har skærpet grænseværdierne for giftstoffet i drikkevand og jord.

Men der er ingen grænse for spildevand, selv om fluorstofferne ifølge JP kan være årsag til forurening i vådområder som Vadehavet.

Kommuner kan selv fastsætte en grænse, men ifølge Slagelse Kommune kan det skabe konkurrenceforvridning, hvis en kommune sætter en lavere grænse end andre.

Det sker i dag

Klokken 9: Rigsretssagen mod Inger Støjberg fortsætter. I dag afhøres specialkonsulent Adam Abdel Khalik, forhenværende departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen og forhenværende kontorchef i Justitsministeriet Thomas Klyver. 

Forrige artikel Mette Frederiksen: Tre ting skal afgøre, om klimatopmødet er en succes Mette Frederiksen: Tre ting skal afgøre, om klimatopmødet er en succes Næste artikel Klimaveteranen Connie Hedegaard: For mange topmøder suger energi ud af klimakampen Klimaveteranen Connie Hedegaard: For mange topmøder suger energi ud af klimakampen