Dagens overblik: Butikker og udendørs idræt kan åbne, siger regeringens eksperter

I eftermiddag forhandler regeringen med partilederne om genåbning af samfundet. Et flertal vil revidere epidemiloven allerede til efteråret - selv om den ikke er vedtaget endnu. Få morgenoverblikket.

Velkommen til den korte gennemgang af de vigtigste politiske nyheder tirsdag morgen.

Genåbning er dagens store tema. For i går mandag kom den såkaldte Indsatsgruppe, der rådgiver regeringen om coronarestriktioner, med sine anbefalinger til, hvad der kan åbne og hvornår. Sent mandag aften blev de lagt offentligt frem.

I korte træk anbefaler gruppen, at mange butikker op til 5000 kvadratmeter - undtagen i storcentre - snart kan åbne i hele landet. Det samme kan udendørs kulturinstitutioner, dog med krav om negativ test. Man vil kunne samles op til 20 personer til udendørs idræt eller foreningsaktivitet, hvis det står til eksperterne.

For de store skoleelever er der mere blandede meldinger. I nogle dele af landet vil de kunne komme tilbage i skole og på ungdomsuddannelse, mens de andre steder med højere smittetal må blive hjemme et stykke tid endnu.

Læs alle anbefalingerne her.

Regeringen vil åbne så meget som muligt
Den endelige beslutning om, hvilke restriktioner der skal lempes og hvornår, ligger dog hos regeringen og Folketinget.

I eftermiddag mødes justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) med lederne af de andre partier for at drøfte, hvad der nu skal ske. I morgen onsdag vil regeringen komme med en melding til befolkningen.

Men allerede mandag aften, da regeringen lagde ekspertenes anbefalinger frem, sagde Heunicke, at regeringen er klar til at åbne "så meget, som det er muligt" ifølge eksperterne. Det sagde han til TV 2.

Den hurtige kommentar fra ministeren får DF-formand Kristian Thulesen Dahl til at kritisere regeringen for at styre al kommunikation om genåbning, før de andre partier har givet deres input. Han skriver på Twitter:

 

Test og vaccine kan blive adgangsbillet
Skal de danskere, der er vaccineret eller testet negative for corona, have bedre mulighed for at deltage i samfundslivet end andre?

Flere partier har tidligere udtrykt bekymring for, om det vil skabe et "A- og B-hold" i befolkningen. Men nu lægger regeringens egne eksperter op til, at netop test og vaccine kan være adgangsbillet til visse aktiviteter, skriver Berlingske.

Regeringens såkaldte indsatsgruppe anbefaler blandt andet, at man skal fremvise en negativ test for at deltage ved udendørs kulturinstitutioner eller rejse til Bornholm, og at afgangselever i visse dele af landet kan komme tilbage, hvis de bliver testet to gange om ugen.

Eksperterne anbefaler en større genåbning på Bornholm, men her foreslår man til gengæld krav om test eller vaccine, hvis man vil til eksempelvis massage eller frisør. 

Flertal vil revidere epidemilov
Den anden store coronasag i dag er den nye epidemilov, som ventes at blive vedtaget i Folketinget ved et møde, der begynder 13.30.

Der har været stor debat om loven, der giver regeringen og Folketinget vide beføjelser til at gribe ind i borgernes liv under epidemier. Flere partier er i tvivl om oven helt frem til målstregen, skriver Jyllands-Posten.

Og mandag - altså dagen før den forventede vedtagelse af loven - siger et flertal, at de vil revidere loven igen allerede til efteråret. Det skriver Politiken.

Men hvad er egentlig hovedpunkterne i den kommende lov, og hvordan adskiller den sig fra den oprindelige lov?

Altingets sundhedsredaktør, Signe Løntoft, gør dig klogere i guiden her, hvor hun svarer på fem spørgsmål om den nye lov:

Ngo'er: Regeringen lever ikke op til klimalov
Regeringen lever hverken op til klimaloven eller Danmarks internationale klimaforpligtelser. Det skriver 14 ngo’er, der har gransket den danske klimaindsats, i et notat, fortæller Information.

Organisationerne mener ikke, at Danmark med de indgåede klimaaftaler har udsigt til at overholde målet om 70 procent drivhusgasreduktion i 2030. Klimaminister Dan Jørgensen mener, at det er objektivt forkert, skriver avisen. Læs historien her.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Åbent samråd om Niels Bohr-bygningen

  • Klokken 13: Første møde i salen med coronaforlængelse 

  • Klokken 13.15 Åbent samråd om covid-19-hjælpen til den danske rejsebranche og oplevelsesøkonomi

  • Klokken 13.15: Åbent samråd om aftalen med Addis Tax Initiative

  • Klokken 13.30: Åbent samråd om tortur-rapport 

  • Klokken 13.30: Andet møde i salen med epidemilov

  • Klokken 15: Åbent samråd om tilliden til EU's grænsekontrol

  • Klokken 15: Samråd om omlæggelse af togafgange på strækningen mellem Herning og Vejle

  • Klokken 15.30 Sundhedsministeren mødes med partilederne

Forrige artikel Frivilligrådets formand takker af Frivilligrådets formand takker af Næste artikel Mere magt til politikerne: Her er forskellene på den nye og gamle epidemilov Mere magt til politikerne: Her er forskellene på den nye og gamle epidemilov