Dagens overblik: Borgerlige partier støtter Joy Mogensens opgør med techgiganter

Kulturministeren har udsigt til at lande en bred aftale, som strammer grebet om techgiganterne. Danmarks FE-chef fordømmer blodige optøjer i Myanmar, og statsminister Mette Frederiksen går mod en tendens blandt flere af verdens ledere. Altinget giver dig et overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske morgenoverblik, som runder både blodige optøjer i Myanmar og en global vaccinetendens blandt verdens ledere. 

Men vi begynder i Danmark, hvor et nyt forslag fra kulturministeren lader til at have fået blå vind i sejlene. 

Borgerlig støtte til forslag fra Joy Mogensen 
Både Venstre og Konservative bakker nemlig umiddelbart op om et lovforslag fra kulturminister Joy Mogensen (S), som skal sikre danske medier en bedre mulighed for at modtage betaling fra techgiganter som Facebook og Google, når de anvender danskproduceret journalistik på deres platforme.

Det skriver Berlingske i dagens papiravis. 

“Umiddelbart tager vi positivt imod regeringens forslag. Det er fornuftigt at åbne for, at mediehusene og techgiganterne kan forhandle og indgå aftaler,” siger Louise Schack Elholm (V) til avisen. 

De samme toner lyder fra Konservative, hvor medieordfører Birgitte Bergmann kalder kulturministerens forslag “rimelig fornuftigt”. 

Forslaget skal sikre danske medier en ret til at gå sammen om at forhandle frivillige aftaler med techgiganterne og give rettighedshaverne en ny udgiverrettighed. På den måde kan danske medier fremover selv bestemme, hvem der må bruge deres indhold.

LÆS OGSÅ: Google: Vi hugger ikke annoncører fra medierne

Private aktører anklager: KL beholder hjælpepenge
Private sociale institutioner anklager kommunerne for at sidde på de hjælpepenge, som regeringen og KL sidste år aftalte at sende til sociale tilbud - heriblandt bosteder, plejehjem og krisecentre - for at dække coronarelaterede ekstraomkostninger.

Det skriver Jyllands-Posten i dagens papiravis. 

“Der er alle mulige benspænd, som ender i en lang dialog med kommunen, hvor man næsten føler, at man bliver beskyldt for at prøve uretmæssigt at tiltvinge sig nogle penge, som egentlig er kommunens,” siger Jon Krog, der er branchedirektør i Selveje Danmark, til morgenavisen. 

Dansk Erhverv og Selveje Danmark har lavet en undersøgelse blandt 59 private tilbud, som viser, at over halvdelen slet ikke har fået nogen kompensation. Organisationerne modtager i gennemsnit 19 procent af den kompensation, de ansøger kommunerne om. 

KL’s cheføkonom Morten Mandøe afviser ikke, at der kan være et problem med udbetalingerne af kompensation. Men kommunerne skal behandle kommunale og private organisationers ansøgninger ens, og det kan have påvirket betalingerne til de private institutioner, forklarer han til Jyllands-Posten. 

LÆS OGSÅ: Internationale velfærdskoncerner køber stort op på socialområdet i Danmark

Danmarks FE-chef fordømmer militæret i Myanmar
Lørdag blev den hidtil blodigste dag i Myanmar siden militærkuppet tilbage i februar. 114 personer mistede livet, da militære styrker gik til angreb på den civile befolkning, og blandt ofrene var en dreng på fem år, to andre drenge på 13 år og en pige på 14 år.

Det skriver Politiken på baggrund af oplysninger fra nyhedsportalen Myanmar Now.

Det har fået forsvarscheferne fra 11 lande - heriblandt Danmark - til at gå sammen om officielt at beskylde militæret i Myanmar for at svigte sin befolkning.

“Som forsvarschefer fordømmer vi brugen af dødbringende magt mod ubevæbnede mennesker udført af de væbnede styrker i Myanmar og tilknyttede sikkerhedsstyrker. Et professionelt militær følger de internationale standarder for opførsel og er ansvarlig for at beskytte - ikke skade - de mennesker, det tjener,” lyder ordene i den fælles udtalelse, som Danmarks forsvarschef, Flemming Lentfer, har skrevet under på. 

Også USA’s præsident, Joe Biden, har fordømt militærets voldshandlinger. 

LÆS OGSÅ: Tidligere FE-chef: Det svækker vores sikkerhed at lade danske børn og mødre blive i Syrien

Verdensledere springer foran i vaccinekøen
Flere stats- og regeringschefer fra alle dele af verden hopper foran i vaccinekøen med den begrundelse, at de vil vise borgerne, at det er sikkert og forsvarligt at lade sig vaccinere. 

Det skriver Jyllands-Posten i dagens papiravis. 

De vaccinerede verdensledere tæller blandt andre USA’s præsident, Joe Biden, Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, Indiens premierminister, Narendra Modi, Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, og den sydafrikanske præsident, Cyril Ramaphosa.

Herhjemme har statsminister Mette Frederiksen (S) har flere gange afvist at lade sig vaccinere, før det bliver hendes aldersgruppes tur ifølge den danske vaccineplan.

Det sker i dag:

  • Klokken 09.00: Pædagogernes fagforening BUPL afslutter sin urafstemning om de nye overenskomster. Resultatet ventes offentliggjort mellem klokken 13.00 og 14.00.
  • Klokken 14.20: Folketingsmedlemmerne Søren Pape Poulsen (K), Signe Munk (SF), Kristian Pihl Lorentzen (V) og Karin Gaardsted (S) besøger Aarhus Universitets fakultet for Technical Sciences (AU Tech), hvor en række forskningsmiljøer står over for nedskæringer. 
  • Konference i Bruxelles: EU og FN er sammen værter for den femte Bruxelleskonference om støtte til Syriens og regionens fremtid. Konferencen afholdes virtuelt. 
  • Vaccinemøde: Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har indkaldt vaccineeksperter til drøftelse af AstraZenecas coronavaccine.

Forrige artikel Internationale velfærdskoncerner køber stort op på socialområdet i Danmark Internationale velfærdskoncerner køber stort op på socialområdet i Danmark Næste artikel Pædagoger blåstempler overenskomst, men er langt fra tilfredse Pædagoger blåstempler overenskomst, men er langt fra tilfredse