Dagens overblik: Blå blok går sammen om landbrugsudspil, som udlændinge skal betale

Blå partier præsenterer landbrugsudspil med konkret beløb. Strejkende sygeplejersker skal genoptage arbejde. Lukning af 4.000 internationale studiepladser kan koste arbejdskraft. Minister forventer historisk højt antal klager over ejendomssystem. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit politiske fredagsoverblik, som begynder med afslutningen på en æra.

Efter 18 måneder betragtes covid-19 nu ikke længere som en samfundskritisk sygdom i Danmark, men derimod som en alment farlig sygdom.

Det er derfor ikke længere muligt at indføre restriktioner som for eksempel forsamlingsloft og coronapas. En lille mente er, at skoler stadigvæk kan lukkes, hvis der opstår smitte.

Blå blok fælles om landbrugsudspil

I sidste uge stillede fødevareminister Rasmus Prehn (S) et ultimatum til partierne for at fortsætte med at være med i landbrugsforhandlingerne: De skulle sige ja til et budget på 22 milliarder kroner, hvor hovedparten kommer fra EU’s landbrugsstøtte. 

Men nu er Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige gået sammen om et udspil, der kræver mere end 6 milliarder kroner fra statskassen frem mod 2030. Det skriver Jyllands-Posten. 

Pengene skal ifølge de fem blå partier findes ved at genindføre to tiltag, som Socialdemokratiet har afskaffet: betaling på danskuddannelse for udenlandske studerende og krav om opholdelse i Danmark i en årrække for at få dagpenge. 

De 750 millioner hvert år fra 2023 (325 millioner i 2022) skal bruges til blandt andet at udtage flere lavbundsjorde og arealer, der ikke længere skal dyrkes, samt til en grøn omstilling af fødevareerhvervet.

Sygeplejersker skal genoptage arbejde

De sygeplejersker, som de seneste uger har nedlagt arbejdet, skal genoptage det straks. Det blev konklusionen på en ventet afgørelse fra Arbejdsretten torsdag. Det skriver Altinget Arbejdsmarked.

Det var Danske Regioner, som bragte sagen for Arbejdsretten, da flere sygeplejesker har fortsat strejken trods regeringens lovindgreb i slutningen af august.

Danske Regioner mener også, at medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd skal betale en økonomisk erstatning. Men den beslutning er foreløbigt udsat.

Lukning af internationale studiepladser kan koste arbejdskraft

87 engelsksprogede uddannelser og 4.000 studiepladser lukker om mindre end et år – som et led i regeringens aftale, der skal få udgifterne til SU til udenlandske studerende ned på 449 millioner. Det skriver Jyllands-Posten, som har set listen over uddannelser, der skal lukke, som er sendt til uddannelsesinstitutionerne.

Det er især erhvervsakademier og professionshøjskoler, som nedskæringerne går udover. Men det går også udover potentiel arbejdskraft, som flere virksomheder – især i det jyske – kæmper med, siger underdirektør i Dansk Industri, Mette Fjord Sørensen, til avisen.

Rektor på VIA University College, Harald Elmo Mikkelsen, mener også, at indgrebet rammer vigtig arbejdskraft, men han fremhæver tabet af det internationale studiemiljø, som vil gå udover de danske studerende.

Jyllands-Posten har talt med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S), som understreger, at der stadig er knap 14.000 engelsksprogede studiepladser tilbage på primært universiteterne.

Minister forventer klager over ejendomssystem

Politiken har fået fingrene i et ark fra Skatteministeriet, som rummer et historisk højt tal. Ifølge skatteminister Morten Bødskov (S) vil 195.000 boligejere og virksomheder klage over de nye ejendomsvurderinger, som er planlagt at blive sendt ud de kommende år. 

I 2010 og 2011 førte vurderinger af erhvervsejendomme og ejerboliger til cirka 14.000 klager, og det har taget flere år at behandle dem i systemet. Det får advokater og revisorer til at sige til avisen, at klagesystemet risikerer at bryde sammen.

Chefkonsulent og skatteekspert i revisionsfirmaet BDO siger til Politiken, at klagesystemet allerede er brudt sammen, fordi man i dag får at vide, at der vil gå 48 måneder, før sagen kommer for retten. Derfor tvivler han også på, at der vil komme så mange klager, som Skatteministeriet forudser.

”Hvis du får et brev om, at du vil få 17.500 kroner tilbage, hvor mange vil så kaste sig ud i et langvarigt klageforløb? Det kommer til at fungere som et hold-kæft-bolsje”, siger han. 

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Erhvervsministeriet holder pressemøde om regeringens nye reformudspil og de fem indsatser, som skal sætte en ny kurs for danske virksomheder. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) deltager.
  • Klokken 10: Forsvarsministeren præsenterer dronecenter

Forrige artikel SF-formanden: Bush-Fogh-æraen har spillet fallit SF-formanden: Bush-Fogh-æraen har spillet fallit Næste artikel Med blåt landbrugsudspil har Ellemann bundet Pape til masten Med blåt landbrugsudspil har Ellemann bundet Pape til masten