Citater vi husker

KLUMME: På Danmarks nye, politiske hotel i folkemødebyen husker vi, hvad vi har glemt. Store politiske ledere trækkes frem og forstås i samtiden af nye vælger-generationer, skriver Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen

DANMARKS POLITISKE HOTEL i folkemødebyen Allinge tager i disse dage virkelig form. Grønbechs Hotel fra 1901 - men nu præget af 2015 - melder sig 100% klar til at tage imod demokrati-entusiasterne i juni. Borgens Bornholm.

Haveteatrets skærve-fundament slibes af specialister. De kan vist både slibe utidige hunde- og kattepoter i våd cement bort? Spisestuen står nu generøst rummeligt og med smilende kig til haven og havnen. Samtaleværelset lidt diskret oppe ad trappen, men dog tæt på køkkenets service, gøres behageligt med lovpligtig ventilation.

Og ikke at forglemme stævnets nye mødested Øltinget – hér fabulerer og kreerer Gudhjems bådebygger sammen med energiske, lutter bornholmske håndværkere under ”glimt i øjet”-ledelse af hovedentreprenør, tømrermester Ejvind Nielsen, Rønne og arkitekt Sean Claxton, Svaneke. Vi håber, dette glimt bliver hængende i væggene, når politikere, journalister og lobbyister snart igen skal dele ølforsyning. Nu hvor det er moralsk bandlyst i Snapstinget

DET SLOG MIG, at hér – mens man går i vejen for tømrer, elektriker, maler, blikkenslager og køkkenspecialister - kunne ethvert parti optage fantastiske valgkamps-fotos af ”Et Danmark, der vil videre”. ”Vækst, virke, arbejde”. ”Tid til forandring”. ”Vilje til vækst” eller ”Vilje til virke”. Hotellet er helt anderledes til fyraften, end det var ved daggry.

Altinget fik den skøre, men på sigt forhåbentlig listige, idé at supplere det mest ufysiske – onlineverdenen – med den mest fysiske: hotel- og restauration. Så er der både til den ene og anden hjernehalvdel. Det skulle være en sund form for motion.

Det politiske tema består af langt mere end lysekroner og vandhaner med produktnavnet ”Christiansborg”. Hvert af de 23 værelser opkaldes efter en forhenværende regeringschef, herunder én fra Sverige, Norge, Tyskland og Polen. Gæt selv hvem, og kig forbi og se hvem. Vel, forhenværende og forhenværende: Vi valgte for nogen tid siden at lave et Thorning-værelse og intet Løkke-værelse. Måske valgte vi ”forkert”?

Vi kunne have udlejet 6-700 værelser til folkemøde 2015 og håber nu bare, at vores gæster får et værelse, hvor de politisk føler sig hjemme. Der er i hvert meget at vælge mellem på både røde og blå hylder. Hvor mon Karen Hækkerup skal bo?

CAND.MAG I HISTORIE Christian Mølgaard, der til daglig er Altingets research-redaktør, har med iver og vendelbo-lune kastet sig over at portrættere de 23 toppolitikere. Hvem var de, hvad gjorde de, hvad sagde de? Det politiske citat er ofte dét, vi husker, når nye generationer glemmer navnet. De bedste citater er dem, der den dag i dag giver mening.

“At skabe lykke for andre er lykken i livet”
Th. Staunings motto står den dag i dag mejslet i sten på en bauta i Lemvig. Den socialdemokratiske redaktør Mads Jensen Madsen havde fået ideen til mindestenen i 1943, og tre år senere blev billedhugger Torvald Westergaards værk med Staunings ord afsløret. Og det er en retorisk overmåde flot måde at udtrykke solidaritet på.

“Lad falde, hvad ikke kan stå”
Madsen-Mygdal har i eftertiden fået knyttet denne talemåde til sig ud fra det liberalistiske synspunkt, der ligger i det. Citatet stammer dog oprindeligt fra Overbys arbejdersang “Nu dages det brødre” fra 1872. Ja, og 100 år senere blev udtrykket brugt af feminister til at pande manden. Men skoleeleven lærer på seks, potente ord, hvad liberalisme er. Mange falder for det.

"Betal din skat med glæde"
I et interview kort efter sin tiltræden som finansminister 1937 blev socialdemokraten Buhl spurgt: “Skal man betale sin skat med glæde?” Dette bekræftede han: "Ja. Jeg gør det selv!" Siden er det tillempede bevingede ord blevet tillagt ham, selvom det i øvrigt før har været brugt af andre politikere. Men det kan være svært, når den ene barkede hånd knokler på job, og den anden amputerede hånd skal forsørge 700.000 medborgere, der burde gå på arbejde og selv bidrage til festen.

"Hvis det æ fakta, benægter a fakta"
Under en folketingsdebat om Sydslesvig-problematikken i 1945 anvendte den stoute Venstremand Knud Kristensen med slet skjult vestjysk lune den siden så herostratiske talemåde. Han citerede dog i situationen blot partifællen Søren Kjær, der mange år tidligere havde givet sin modstander svar på tiltale med vendingen. Åh, den er min favorit. Politikere tager ikke altid for givet, at ”Lov er lov, og lov skal holdes”, for de er sig bevidst, at de bærer retten til at udbringe et ”Lov er lov, og lov kan laves om”. Dejligt rebelsk, antiautoritært livssyn.

“Man har et standpunkt, til man tager et nyt”
De berømte ord faldt i et interview med Ekstra Bladet efter folketingsvalget 1966. Før valget havde Krag afvist et samarbejde med SF's leder Aksel Larsen, som han opfattede som en gammel kommunist. Samarbejdet blev imidlertid en realitet straks, at valget var overstået. Den socialdemokratiske aristokrat havde en anden dialekt end vestjyden, men politikerens ret og vilje til at forandre har de til fælles.

“Det afgørende er ikke, hvem vi samarbejder med, men hvad vi samarbejder om”
I perioden med VKR-regeringen fra 1968 til 1971 formulerede Hilmar Baunsgaard dette radikale dogme. Det skete i øvrigt under stor storm og ståhej fra Radikal Ungdoms side, hvor de unge bebrejdede partiledelsen samarbejdet med de borgerlige. For at gøre sig interessant i valgåret 2015 kunne en helt anden politisk støbning, Kristian Thulesen Dahl, med fordel gøre Baunsgaards valgsprog til sit. De færreste under pensionsalderen ville opdage genbruget.

“Det er ikke ovre, før blondinen har stillet stiletterne”
Thorning høstede begejstring og klapsalver, da hun i 2012 holdt sin tale til S-kongressen i Aalborg. Humoren og selvironien i bonmotet brygget over ‘It ain't over till the fat lady sings’ gav kammeraterne et billede af en formand, som endelig gav lidt mere af sig selv end hidtil.

“Hverken til højre eller til venstre - bare ligeud i retning mod Europa”
Citatet er Donald Tusks valgslogan fra valgkampen tilbage i 1991. Det er selvfølgelig møntet på Polen som nation, men retrospektiv kan man konstatere, at han også som person altid har haft kursen mod Europas top. Det er flot sagt. Mon ikke en stor europæer har sat sig for bordenden? Selv om det så var ovre; han slog Thorning og pillede stiletterne af.

Forrige artikel Partier sikrer nyt, alsidigt folketing Partier sikrer nyt, alsidigt folketing Næste artikel Fra dansk duks til EU-slacker