Efter DF'eres exit: Antallet af løsgængere i Folketinget er det højeste nogensinde

Siden 1945 har der været i alt 69 løsgængere. Men aldrig så mange på én gang, som det er tilfældet nu.

Antallet af løsgængere i Folketinget er på ét døgn vokset med fem.

Dermed er antallet af løsgængere på Christiansborgs gange højere end nogensinde før. Det viser en gennemgang, som Altinget har foretaget.

Det er Dansk Folkeparti, som har måttet sige farvel til fem folketingsmedlemmer siden mandag aften. Først meldte sundhedsordfører Liselott Blixt, beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, fødevareordfører Lise Bech og social- og ældreordfører Karina Adsbøl sig ud af partiet, og tirsdag morgen fulgte så erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

Det betyder, at der nu er ni løsgængere i Folketinget. Siden 1945 har der været i alt 69 løsgængere. Men aldrig så mange på én gang, som det er tilfældet nu.

Også tidligere i denne valgperiode var antallet af løsgængere højt, da der ad to omgange var otte folketingsmedlemmer uden for partierne.

Dengang var det Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Orla Østerby, Lars Løkke Rasmussen, Susanne Zimmer, Uffe Elbæk, Sikander Siddique og Inger Støjberg. Og henholdsvis Jens Rohde i første omgang og Naser Khader i anden.

En række af dem har dog siden tilsluttet sig nye partier – eller endda stiftet dem – mens Inger Støjberg er røget helt ud af Folketinget, efter hun i december blev dømt i en rigsretssag.

Her får du et overblik over de folketingsmedlemmer, der - foruden de fem tidligere DF'ere - i skrivende stund er løsgængere i Folketinget.

Naser Khader 
19. august 2021 forlod Naser Khader Konservative og blev løsgænger i Folketinget, da en enig folketingsgruppe bekræftede partiformand Søren Pape Poulsen i, at Naser Khader ikke længere kunne være en del af partiet. 

Det skete, efter fem kvinder stod frem i DR og anklagede Khader for at have krænket dem. Det fik Konservative til at nedsætte en advokatundersøgelse, hvor yderligere to kvinder i partiet fortalte om krænkelser fra Khader. Naser Khader har under hele sagen fastholdt sin uskyld, men måtte indse, at hans tid i partiet var forbi.

Lars Løkke Rasmussen 
Efter 40 års medlemskab af Venstre og halvanden periode ved regeringsmagten forlod Lars Løkke Rasmussen partiet 1. januar 2021. Kort etablerede Lars Løkke Rasmussen sit eget politiske netværk, der senere er blevet til partiet Moderaterne. Moderaterne har indsamlet de godt 20.000 vælgereklæringer, der skal til for at blive opstillingsberettiget, men partiet har endnu ikke formelt søgt om opstilling i Indenrigsministeriet, hvorfor Lars Løkke Rasmussen fortsat er løsgænger i Folketinget.

Orla Østerby 
I december 2020 valgte Orla Østerby at forlade Konservative og i stedet blive løsgænger i Folketinget. Baggrunden for Østerbys farvel til Konservative var partiets håndtering af en sag fra 2017, hvor Orla Østerby efter sigende havde udvist grænseoverskridende adfærd over for sin partikollega Brigitte Klintskov Jerkel - og ledelsen i partiet derfor valgte at fratage ham alle hans ordførerskaber.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille 
Kort efter folketingsvalget i 2019 meldte den tidligere minister Simon Emil Ammitzbøll-Bille sig ud af Liberal Alliance og stiftede i stedet partiet Fremad sammen med sin tidligere partikollega Christina Egelund.

Partiets levetid blev dog kort, og Simon Emil Ammitzbøll-Bille og medstifter Christina Egelund besluttede at nedlægge partiet et år senere på grund af manglende opbakning. Simon Emil Ammitzbøll-Bille har siden været løsgænger i Folketinget.

Forrige artikel Holstein: Messerschmidts fjender spiller ham flertallet i hænderne. Men smutter disse topfolk, kan hans projekt få et banesår Holstein: Messerschmidts fjender spiller ham flertallet i hænderne. Men smutter disse topfolk, kan hans projekt få et banesår Næste artikel Koldings borgmester anklager universitet for dobbeltspil om uddannelsespladser   Koldings borgmester anklager universitet for dobbeltspil om uddannelsespladser