Top-SF'er i fare for at ryge ud ved næste valg

PROGNOSE: SF's nedtur i meningsmålingerne betyder, at partiets politiske ordfører Jesper Petersen står til at ryge ud af Folketinget, hvis der var valg i morgen.

SF's nedsmeltning i meningsmålingerne rammer nu en af partiets topfolk. Politisk ordfører Jesper Petersen ville miste sin plads i Folketinget, hvis der var valg i morgen.

Det viser Altinget.dk's geografiske prognose over mandaternes fordeling. Prognosen er baseret på et kvalitetsvejet gennemsnit af landets troværdige meningsmålinger i marts måned, som er lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

SF er gået uafbrudt tilbage i meningsmålingerne siden valget, og partiet står nu til at miste 4 af sine 16 mandater. Seneste skud på stammen efter nedturen i marts er altså Jesper Petersen, der sidder på SF's andet mandat i Sydjyllands Storkreds.

Del af inderkredsen
Han er ikke bare politisk ordfører, men er også med i partiets daglige ledelse og en del af den inderkreds omkring Villy Søvndal og Thor Möger Pedersen, som har været med til forme SF's nye midtersøgende kurs.

30-årige Jesper Petersen blev inden valget betragtet som ministeremne og står formentlig forrest i køen hos SF's folketingsgruppe, hvis der kommer en regeringsrokade.

"Det vil være en katastrofe for Søvndal, hvis Jesper Petersen ryger. Han ligner måske nok en konfirmand, men han er skarptænkende og en dygtig strateg. Han var en drivende kraft i omformningen af SF's værdipolitik og er en nær allieret med Astrid Krag, som gruppen omkring Søvndal satser på som den næste formand," siger Erik Holstein, Altinget.dk's politiske kommentator.

Dermed ser nedturen i meningsmålingerne for første gang ud til at koste genvalg for en top-SF'er. Og for første gang er det tale om et folketingsmedlem, der ubetinget støtter ledelsens arbejderistiske og midtersøgende kurs.

SF's venstrefløj taber flest MF'ere
Hidtil har nedturen kun bragt folketingsmedlemmer fra partiets venstrefløj i fare. Ifølge Altinget.dk's prognoser er de tre første SF'ere, som vil miste deres genvalg således Anette Vilhelmsen (Fyn), Özlem Cekic (København) og Lisbeth Bech Poulsen (Nordjylland).

"Partiledelsen vil næppe græde sig i søvn, hvis Özlem Cekic ryger ud. Hendes aktier stod allerede lavt inden Carina-sagen. Hun er en dygtig agitator, men bliver set som et løbsk missil. Anette Vilhelmsen og Lisbeth Bech Poulsen er ikke i inderkredsen, og Vilhelmsen har primært markeret sig ved at støtte en række ændringsforslag til principprogrammet, der går stik imod ledelsen kurs," siger Erik Holstein.

SF stillede ved sidste valg op på partiliste i Sydjyllands Storkreds, hvilket betød, at Jesper Petersen kun ville opnå valg, hvis SF fik to mandater valgt ind fra kredsen.

Sideordnet opstilling kan redde Jesper Petersen
Det står man altså ikke til længere, og det koster Jesper Petersens genvalg, medmindre han bliver rykket op som nummer et på SF's partiliste i Sydjylland foran den nuværende spidskandidat partiets retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt, der i øjeblikket er på barsel.

Senere i denne uge afgør SF's partiforeninger i Sydjyllands Storkreds, om partiet skal stille op på partiliste eller med sideordnet opstilling af kandidaterne.

Selv hvis partiforeningerne vælger sideordnet opstilling, så kan Jesper Petersen ikke føle sig sikker på at få det ene mandat, som SF står til.

Karina Lorentzen Dehnhardt fik 537 flere personlige stemmer end Jesper Petersen ved sidste valg, og hun er samtidig begunstiget af at være stillet op i Kolding, som er en langt større kreds end Sønderborg, hvor Jesper Petersen er opstillet.

Jesper Petersen må dog alligevel betegnes som favorit, hvis det ender med sideordnet opstilling, da han kan drage fordel af sin platform som politisk ordfører.

Se hele Altinget.dk's geografiske prognose her (Kræver abonnement)

Forrige artikel SF-ledelsen fik flertal i landsledelsen SF-ledelsen fik flertal i landsledelsen Næste artikel Mærsk Mc-Kinney Møller er død Mærsk Mc-Kinney Møller er død