Reaktioner på regeringens konvergensprogram

OVERBLIK: Læs her en række kommentarer til regeringens nyligt fremlagte konvergensprogram.

LO: Konvergensprogrammet kan kvæle opsvinget
"Det er meget bekymrende, at regeringen nu strammer garnet så meget, at vi risikerer at kvæle opsvinget, før det overhovedet kommer i gang. Vi kan ikke kun spare os ud af den nuværende krise. Der skal investeres i uddannelse og aktiv beskæftigelsespolitik," siger LO-formand Harald Børsting og fortsætter:

"Vi er nødt til at investere, så vi kan leve op til målsætningen om, at 95 procent af en ungdomsårgang får en uddannelse. Det giver øgede udgifter på kort sigt, men de bliver så rigeligt tjent ind af, at flere uddannede giver flere i job, færre på overførsel og bedre offentlige finanser. Det samme gælder satsningen på at opkvalificere de arbejdsløse."

Dansk Metal: Hvad vil Claus Hjort helst betale - renter eller understøttelse? 
"Når finansministeren vil spare sig ud af krisen for at undgå at betale renter, vælger han reelt bremse den spirende økonomiske vækst i stedet for at sætte gang i økonomien. Han trykker på pauseknappen i stedet for at trykke på play. Og det vil med garanti ikke hjælpe på den alt for høje arbejdsløshed," siger chefanalystiker i Dansk Metal, Michael Baunsgaard Schreiber og fortsætter:

"Det, finansministeren skal spørge sig selv om, er, om han helst vil betale understøttelse til de arbejdsløse, eller om han vil betale renter. Det er enten eller. Derfor er det en falsk modstilling mellem ansvarlighed og uansvarlighed, som finansministeren fremstiller. Frem for besparelser er løsningen nu og her offensive investeringer i private arbejdspladser og langt større fokus på uddannelse og forskning. På lidt længere sigt er det naturligvis nødvendigt at spare nogle penge, men det er helt forvrøvlet, når statsministeren på den ene side siger, at det handler om at skabe tillid til væksten, og finansministeren på den anden side siger, at vi skal spare og stramme op." 

Dansk Byggeri: Fornuftig konvergenspolitik
"Offentlige investeringer udgør et nødvendigt grundlag for fortsat vækst, og regeringen har derfor meget klogt valgt at holde det offentlige forbrug i ro for regioner, kommuner og stat under ét, mens de offentlige investeringer vil blive vurderet én for én. Det kan vi kun kan være tilfredse med. Vi vil som regeringen følge udviklingen og tillade os at pege på muligheder for at stimulere økonomien ved fornuftige bygge- og anlægsinvesteringer," siger Dansk Byggeris adm. direktør, Lars Storr-Hansen. 
 
Håndværksrådet: Konvergensprogrammet må ikke stå i vejen for krisestyring
"Regeringen lægger i programmet op til at skrue markant ned for de offentlige investeringer allerede i 2011. Når man gør det, skal man passe på, at man ikke strammer garnet så hårdt, at man kvæler økonomien. Knap halvdelen af de små og mellemstore virksomheder forventer, at krisen først slutter i 2011 eller endda først i 2012. Derfor er det efter vores mening alt for tidligt at rulle de initiativer tilbage, som har holdt hånden under væksten i år," siger Ane Buch, adm. direktør i Håndværksrådet og fortsætter:

"Vores medlemmer er fortsat hårdt mærket af krisen, og derfor skal regeringen være klar til at iværksætte yderligere tiltag for at skabe fornyet vækst og styrke beskæftigelsen. Vi vil holde skarpt øje med, om regeringen er klar til at sætte nye skibe i søen, hvis det bliver nødvendigt at justere kursen senere i år."

3F: Kartoffelkur 2.0
"Det kan bedst sammenlignes med 80'ernes enorme sparerunder - kartoffelkur 2.0, om man vil - når regeringen nu i de næste år går til angreb på den offentlige service," siger 3F's formand, Poul Erik Skov Christensen, og fortsætter:

"Regeringen har talt om nulvækst i den offentlige sektor, men det har bare været kynisk spil for galleriet. For den plan, Claus Hjort har lagt på bordet, fortæller klart, at de offentlige udgifter falder i de næste år, hvis regeringen får magt, som den har agt. Netop hvor dansk økonomi er begyndt at spire en smule, indstiller regeringen alt, der bekæmper ledigheden. Eller det vil sige ikke alt. For vennerne i landbruget får helt uforståeligt en milliardpakke som kompensation for deres egen uansvarlige adfærd."

Enhedslisten: Hjorten har selv gravet hullet i statskassen
"Regeringen  påstod i årevis, at der både er råd til skattelettelser og velfærd. I dag kan vi se sort på hvidt, at virkeligheden er en anden. Regeringens skattelettelser udgør med 54 mia. kr. i 2010 hovedparten af kæmpehullet i statskassen," siger Enhedslistens finansordfører og fortsætter: 

"Regeringen har i årevis ført befolkningen bag lyset gennem skønmalerier af den økonomiske fremtid såsom den jubeloptimistiske 2015-plan op til seneste valg. Nu skal de offentlige ansatte og befolkningen stramme livremmen ind på grund af store gaver til de rige. 

Regeringens politik svigter de arbejdsløse. Alene i sidste kvartal faldt beskæftigelsen med 73.000 personer. Regeringens sparepolitik vil sende yderligere mange tusinder ud i arbejdsløshed."

Forrige artikel Reaktioner på det nye regeringsgrundlag Næste artikel Danmarks konvergensprogram 2009