Reaktioner på det nye regeringsgrundlag

OVERBLIK: Læs her en række kommentarer til regeringens nye arbejdsprogram.

Cevea: Visionsløst arbejdsprogram
"Vækst og velstand er i fokus fra regeringens side, men holdet af "økonomiske ministre" synes kun at være blevet svækket. Og der er ingen virkelige initiativer på området, som kan gøre en forskel. Vi er det land, der har oplevet størst nedgang i industrien det seneste år, samtidig med at vores produktivitet er stagnerende. Derfor burde regeringen have lanceret et nyt superministerium, der kunne sikre ny forskning, innovation, vækst og arbejdspladser," siger Jens Jonatan Steen, direktør for Cevea, og fortsætter:

"Regeringen skyder fortsat skylden for krisen på udlandet og tager ikke noget ansvar for den. Nu vil den endda spare sig ud af den - denne gang med EU som syndebuk for det. Men regeringens hestekur er dens eget valg og ikke det, der sikrer et holdbart opsving. Vi har i stedet brug for investeringer."

CEPOS: Ærgerligt at reform af dagpenge og efterløn ikke nævnes direkte
"Det er positivt, at regeringen agter at føre en "aktiv reformpolitik" for at sikre arbejdsudbuddet og den økonomiske holdbarhed. Man må dog undre sig over, at regeringen ikke nævner en kommende reform af efterløn og dagpenge med et ord. Hvis statsministeren nemlig vil have, at Danmark igen skal være blandt de 10 rigeste OECD-lande, skal der mange tusinde personer ud på arbejdsmarkedet de kommende år. Og her kommer vi ikke uden om dagpenge- og efterlønsreform," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS, og fortsætter:

"Det er et skridt i den rigtige retning, at regeringen vil øge udliciteringsgraden til 31½ pct. i 2015. Men regeringen er dog ikke ambitiøs nok. Potentialet  for de øgede udliciteringer er meget stort, og derfor burde man have meldt ud, at udliciteringsgraden skal hæves fra de nuværende 25 pct. til 70 pct. i 2020. Hvis udliciteringsgraden hæves fra 25 til 70 pct., fås en effektivitetsgevinst på 15 mia. kr. Det svarer til et serviceløft på 30-40.000 nye hjemmehjælpere."

Ingeniørforeningen: Regeringen skal sætte overliggeren højere
"Det er positivt, at regeringen har erkendt, at vi står over for alvorlige økonomiske og samfundsmæssige udfordringer, og at det kræver handlekraft og ansvarlighed at bringe Danmark flot ud af krisen. Men spørgsmålet er, om modet og ambitionsniveauet også er højt nok, så vi på den lange bane kommer op i verdensklasse på områder som forskning, uddannelse, miljø og klima," siger formanden for Ingeniørforeningen, Lars Bytoft og fortsætter: 

"Det er fint med fokus på folkeskolen, men vi kommer altså ikke på top-ti listen over verdens rigeste lande, fordi alle børn kan læse. Overliggeren skal langt højere op, når det gælder målene for uddannelse og forskning, hvis vi i fremtiden skal være i stand til at konkurrere på viden, initiativ og teknologi.

Regeringens burde fremlægge konkrete mål for at nedbringe Danmarks udledning af CO2 og en plan for, hvordan vi gør os uafhængige af fossile brændstoffer. Det er på klima- og miljøområdet, at de helt store erhvervsmæssige vækstpotentialer ligger, og regeringen må gøre sig klart, at det er nødvendigt at investere ambitiøst i forskning, udvikling og innovation for at få de afkast, der skal sikre Danmark vækst og velfærd på lang sigt."

FDM: Grotesk finansiering af elbiler
"Regeringen har valgt at se helt bort fra, at der allerede nu findes biler på det danske marked, der er baseret på anden teknologi end el, og som har miljømæssige egenskaber på niveau med elbiler. Disse biler brandbeskattes stadig, og derfor kan det undre, at regeringen kun fremmer elbiler. Det er der ikke meget grøn tankegang over, og det er i strid med regeringens eget ønske om at fremme grøn transport. Elbiler har uden tvivl en fremtid foran sig, men her og nu er de ikke et reelt grønt alternativ for bilisterne," siger FDM's adm. direktør, Thomas Møller Thomsen, og fortsætter:

"Vil man noget for miljøet, bør man satse på at gøre noget for mængden i stedet for en meget lille gruppe. Og det er der ikke lagt op til i regeringens udspil. Kortdistancependlere, kommuner og virksomheder, der ønsker en grøn profil, vil få finansieret deres elbil af almindelige bilister, for hvem elbiler ikke er et alternativ, og det anser vi som værende helt grotesk."

Radikale: Nu er det Løkke selv, der har ansvaret - hvor er reformerne?
"Statsministeren gør det også sværere for sig selv, end klogt er. I 2015 mangler 31 milliarder. Efterlønnen koster ca. 18 milliarder. Alligevel freder statsministeren efterlønnen i 30 år. Hvordan skal problemerne så løses?" spørger De Radikales leder, Margrete Vestager, og fortsætter: 

"Regeringen har skabt et nøgternt billede af de økonomiske problemer. Men de er ikke i nærheden af at have et billede af løsningerne. Og det på trods af, at statsministeren uden tøven slår fast, at en god økonomi er fundamentet for alt det gode, alle vil - hvis pengene er der."

Enhedslisten: Genbrugs-Lars har ingen svar
"Det var da den værste omgang genbrug, jeg længe har hørt. Det var stort set gentagelser af gamle initiativer, som så blev kaldt 2.0. Det er meget godt klaret at tale så længe uden at sige noget afgørende nyt. Fidel Castro ville være misundelig," siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:

"Det er dybt bekymrende, at regeringen står i stampe og ingen som helst svar har på, hvordan krisen skal løses, og hvordan hullet i statskassen skal lukkes. For så ved vi godt, hvilken vej vinden bærer. Det bliver velfærden og de offentligt ansatte, der skal betale prisen."

Liberal Alliance: Knap så aktiv reformpolitik
"Aktiv reformpolitik - det lyder jo smukt. Det har bare ikke hold i virkeligheden. Så længe VK-regeringen alene er afhængig af Dansk Folkeparti, kommer der ikke til at ske noget som helst. Lars Løkke kan ikke røre ved efterlønnen, og han kan ikke invitere flere dygtige udlændinge til Danmark. Sådan er det bare," siger Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen og fortsætter:

"Dansk økonomi skal fremtidssikres, og det sker altså ikke ved at rykke rundt på ministerholdet og skrive nogle velmenende ord ned i et program. Det sker ved at ryste vælgerangsten af sig og udvise rettidig omhu. VKO-blokken skal brydes ved næste folketingsvalg."

SF: Regeringen overser uddannelsernes virkelige problemer
"Man skal måle regeringen på alt det, der ikke står: Der er massive problemer på erhvervsuddannelser, hvor frafaldet er over 50 procent. Det forholder regeringen sig slet ikke til.Vi har en folkeskole, hvor mange kommer ud uden at kunne læse, skrive og regne. Der skal helt andre boller på suppen end blot læseindsats", siger SF's uddannelsesordfører, Nanna Westerby og fortsætter: 

"Vi er bekymrede for, at regeringen vil forringe SU'en - for det vil kun øge den sociale skævhed i, hvem der har mulighed for at tage en længere videregående uddannelse. Og Danmark har i forvejen udpræget social arv i uddannelsesvalg."

Forrige artikel Her er det nye regeringsgrundlag Her er det nye regeringsgrundlag Næste artikel Reaktioner på regeringens konvergensprogram