Ekspert: Lukkeloven lukker ikke landbutikker

ÅBNINGSTIDER: Markedskræfterne vil justere konsekvenserne af ændringerne i lukkeloven, og planloven og den økonomiske krise har lige så stor betydning for butikkerne, mener ekspert i detailhandel.

"Jeg lukker og slukker ikke på landet."

Så kort er svaret fra administrerende direktør i Retail Institute Scandinavia, Henning Bahr, når han bliver spurgt til konsekvenserne af ændringerne i lukkeloven. Han mener, at billedet er langt mere nuanceret, end diskussionen i pressen den sidste uge har givet indtryk af.

"Der vil altid være en udvikling i butiksstrukturen, fordi konjunkturerne svinger, hvilket vi ser med krisen for tiden. Desuden kan rammebetingelser ændre sig - altså planloven og lukkeloven. Udover det betyder globaliseringen, at internationale butikskæder skyder op i landet. Og det er den samlede effekt af alt det, der har betydning for, hvilket butiksudvalg, vi har. Så jeg ser i modsætning til de fleste journalister ikke så sort og hvidt på det," siger han.

De små må lukke
Siden udspillet fra De Konservative kom i sidste uge, er det blevet kritiseret for at give dødsstødet til de små butikker i udkantsområder. Frygten er, at de må lukke, når konkurrencen med de større supermarkedskæder bliver større. Og frygten er reel, mener Henning Bahr.

"Det er klart, det bliver mere op ad bakke for de små. Og ikke kun dem på landet, det gælder også for de små butikker i byerne. Og det er ikke kun på grund af lukkeloven. Men den er et ekstra incitament for alle til at overveje, hvilke parametre, man skal konkurrere på fremover. Man skal allerede nu specialisere sig på de varer, man fører, og nu skal man også specialisere sig på åbningstider og tilgængelighed for eksempel på nettet," siger han og fortsætter:

"Men selvfølgelig vil det være sådan, at når man giver de små butikker færre salgsdage alene, så må de afgive gradvis noget til de store og velorganiserede butikker, som vil bruge deres nye åbningsmuligheder konsekvent og markedsføre sig på det. Men jeg lukker og slukker ikke på landet!"

For den øgede konkurrence vil ikke kun have betydning for de små butikker, mener Henning Bahr.

"Butikker, der overvejer at holde åbent flere søndage, er nødt til at kigge på lønsomheden. Måske viser det sig, at det ikke er rentabelt at holde åbent alle søndage, men kun den første i måneden, hvor alle lige har fået løn. Eller måske viser det sig, at det er for dyrt for de store butikker at holde åbent hver søndag og opretholde det serviceniveau, som forbrugerne kender fra hverdagen. De store butikker holder ikke bare åbent, fordi de kan. Det koster spandevis af penge," siger han.

Detailanalyse bliver ingen ommer
Retail Institute Scandinavia leverer en del af den detailshandelsanalyse, som De Konservative siden sidste forlig om lukkeloven i 2005 har ventet på. Alligevel kommer deres udspil til lukkelovsændringer kun fjorten dage før, rapporten bliver offentliggjort. Det er fordi, organisationerne ville være på forkant med politikernes udspil, så de kunne få sat deres eget fingeraftryk på udspillet, mener Henning Bahr.

"Og jeg er positivt overrasket over, at de er nået til enighed. Og det er da også spændende, at udspillet er fremlagt inden, at man har fået offentliggjort alle de ting, der er forberedt i ministeriet rent dokumentarisk.

Alligevel mener Henning Bahr ikke, at De Konservative har handlet mod sagkundskaben.

"Når man laver analyser, så er noget faktuelt og noget hypotetisk, og der er altid et pro og kontra - så alle parter kan bruge de samme tal på forskellig vis. Men ud fra de velafbalancerede ting, som man kan se forbrugerne ønsker, og som handelen vurderer er trenden, så virker forslaget til at have en god sammenhængskraft," siger han og tilføjer:

"Jeg kan ikke forestille mig, at det bliver en ommer, når detailhandelsanalysen kommer."

Forrige artikel Ombudsmand går ind i rutsjebanesag Ombudsmand går ind i rutsjebanesag Næste artikel Justitsministre bør stilles for Rigsretten