Lykke Friis modtager hele landets klimaopråb

OPRÅB: Klima- og energiminister Lykke Friis (V) får i dag, torsdag, overdraget en række meget konkrete klimaanbefalinger fra Danmarks Naturfredningsforening. Ros fra Concito og Dansk Energi.

Regnvandshåndtering, bedre cykelforhold og flere vindmøller.

Det er blandt de anbefalinger fra det danske lokalsamfund, som energi- og klimaminister Lykke Friis (V) får overleveret i dag, torsdag.

Anbefalingerne er et sammendrag af ni lokale "klimatopmøder", som Danmarks Naturfredningsforening (DN) holdt gennem sommeren i år, hvor lokale virksomheder, organisationer, eksperter, kommunens miljøfolk og borgere deltog.

Nu håber direktør René la Cour Sell, at den nye minister tager de lokale anbefalinger, "hele Danmarks klimaopråb", med til videre til resten af regeringen og til Folketinget.

"De lokale klimatopmøder har vist, at lokalt folkeligt engagement i klimasagen skaber håndterbare og konkrete klimaløsninger. Anbefalingerne kræver national handling, hvis de skal gennemføres lokalt. Med klimaanbefalingerne opfordrer vi derfor regeringen og folketinget til at støtte de lokale klimaløsninger," siger han.

Ros fra Concito
Ifølge tænketanken Concito bærer idéerne tydeligt præg af, at de er udsprunget lokalt. Formand Martin Lidegaard mener, at forslagenes styrke er, at de kan implementeres nu.

"Det her er et udtryk for sund folkelig fornuft," siger han og uddyber:

"Det er på et niveau, hvor alle kan være med, alt sammen kan ske i morgen og vil give en meget hurtig virkning på klimaet. Der er ellers en tendens til, at alle har mest travlt med, hvad der skal ske i 2050. Det her handler om, hvad der gør det umiddelbart lettere for danskerne at gøre noget hurtigt," siger han.

Regnvandshåndtering i byerne
Martin Lidegaard roser blandt andet det lokale fokus på teknologiske løsninger på den korte bane, og han fremhæver anbefalingen om bedre regnvandshåndtering i byerne som "sjov og kreativ".

Idéen går ud på at satse på naturlig regnvandshåndtering i stedet for udbygning af kloakker - såsom at stille bindende krav til kommunerne om at skabe grønne kiler i byerne, nedsivningssteder og oversvømmelsesområder.

"Når nu vi skal til at tilpasse os, er det sjovt tænkt, at man kan bruge det til noget positivt, at der kommer mere regn," siger Martin Lidegaard, som vurderer anbefalingerne som politisk spiselige og lette at gå til.

Enighed fra Dansk Energi
Der kommer også rosende ord fra brancheforeningen Dansk Energi. Direktør Lars Aagaard kunne godt savne lidt mere grundighed i substansen, men de overordnede temaer er fornuftige, siger han.

"Det er noget nyttige problemstillinger, så lad os prøve at finde nogle løsninger på dem, der økonomisk og markedsmæssigt hænger nogenlunde sammen. Det tyder på, at der er et godt engagement derude lokalt," siger direktør Lars Aagaard.

"Danmarks Naturfredningsforening og energisektoren står ikke i to forskellige verdener. Det virker, som om vi og naturfrederne har nemmere ved at blive enige, end man har i Folketinget."

Overleveringen til ministeren sker som led i åbningen af DN's klimamesse i Øksnehallen. I løbet af messen fire dage udarbejder foreningen yderligere anbefalinger, som alle besøgende inviteres til at deltage i.

De endelig anbefalinger, Calls for Climate Action, bliver overdraget til COP15-forhandlerne ved en særlig event.

Forrige artikel 3. december: Karsten Lauritzen 3. december: Karsten Lauritzen Næste artikel Etape-sejr til motorvejspolitikere Etape-sejr til motorvejspolitikere