Ammitzbøll: Islamismen er frihedens fjende

LANDSMØDE: Islamismen er en trussel for friheden i et samfund, og derfor skal den bekæmpes, mener Simon Emil Ammitzbøll. Men det er vigtigt, at det sker i respekt for almindelige menneskers frihedsrettigheder.

AALBORG: Islamismen er for det 21. århundrede, hvad fascismen og kommunismen var for det 20. århundrede. Og derfor bør den bekæmpes.

Sådan lød det fra Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll i hans tale ved Liberal Alliances landsmøde lørdag i Aalborg.

”Islamismen er frihedens fjende. Islamismen er humanismens fjende. Islamismen er mangfoldighedens og tolerancens fjende. Derfor må vi bekæmpe den,” sagde han.

Regeringen har netop taget hul på et arbejde, der skal munde ud i en løsning på udfordringerne med radikaliserede imamer, der blandt andet prædiker had. Men her ligger et tungt arbejde forude, mener Ammitzbøll.

”Det er et tungt ansvar, det er en svær opgave, der venter i de kommende måneders antiradikaliseringsforhandlinger på Christiansborg,” sagde Simon Emil Ammitzbøll.

Vi skal beskytte almindelige menneskers frihed
For hans skyld måtte man nemlig gerne overvåge de ekstreme fra væg til væg og idømme dem lange fængselsdomme. Men politikerne skal sikre sig, at man fører kampen mod islamismen i respekt for almindelige menneskers ret til et liv i frihed.

”Kampen må ikke føre til massiv overvågning af alt og alle. Kampen må ikke føre til, at vi slækker på kravet om domstolskontrol og dommerkendelser. Kampen må ikke føre til, at vi behandler folk efter etniske eller religiøse gruppeforhold frem for at betragte mennesker som individer,” sagde Simon Emil Ammitzbøll.

Som et eksempel på sin pointe havde Simon Emil Ammitzbøll taget et citat med sig op på scenen. Det stammer fra Flemming Rose, der er tidligere kulturredaktør på Jyllands-Posten, hvor han forsvarer ytringsfriheden. Han har selv haft trusler hængende over hovedet, siden han valgte at trykke Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten.

”For mig at se giver friheden kun mening, hvis der i et samfund er en vidtgående tolerance over for meninger, man ikke bryder sig om,” citerede Ammitzbøll fra Roses bog Hymne til friheden.

En grænse mellem handlinger og holdninger
Netop det er værd at huske på, når de hurtige forslag skal omsættes til konkret politik, mener Simon Emil Ammitzbøll.

Regeringen har i forbindelse med drøftelserne præsenteret tre forslag, man kan se på, når man skal bekæmpe radikalisering. Blandt andet vil den se på, om man, med respekt for grundlovens paragraf 67 om religionsfrihed, kan kriminalisere ytringer, der undergraver dansk lovgivning.

Her mener Simon Emil Ammitzbøll, at det er vigtigt at finde grænsen mellem holdninger og handlinger, hvilket han også kom ind på i sin tale. Over for Altinget uddyber han:

"Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg faktisk, at det er lidt svært helt at afkode, hvad det er, regeringen vil. Det er også derfor, jeg i min tale sagde det med holdninger og handlinger. Så vidt jeg forstår, så ønsker de at gøre noget i forhold til handlinger. Men jeg kan godt være lidt nervøs for, at de muligvis går helt over til holdninger," siger han til Altinget.

Liberal Alliance går selv ind for at straffe opfordringer til vold mere markant, end det sker i dag. Men samtidig mener partiet, at hvis det bare er en holdning, så skal folk have lov til at ytre den frit.

"Det kan nok blive en lang diskussion om, hvor snittet så ligger i forhold til, hvad man synes er handling, og hvad man synes, er holdning. Vi skal finde ud af, hvordan vi tegner grænsen," siger han og tilføjer:

"Vores udgangspunkt er, at handlinger skal kriminaliseres, holdninger skal ikke."

Se hele talen her.

Forrige artikel Biskop: Anker blev en gave til hver enkelt af os Biskop: Anker blev en gave til hver enkelt af os Næste artikel Dansk succesiværksætter: Tving bankerne til udlån Dansk succesiværksætter: Tving bankerne til udlån