SF-formanden fortsætter ad samme spor

SF-LANDSMØDE: SF-formand Annette Vilhelmsen forsvarede regeringssamarbejdet, samtidig med at hun favnede SF-baglandet i en ret tam tale til SF-landsmødet på Frederiksberg.

I sin første tale som SF-formand trak Annette Vilhelmsen tråde tilbage til SF's historie for at forsvare den stribe af kompromisser, der har sendt SF ud på en vælgermæssig nedtur.

Annette Vilhelmsen understregede, at alle tidligere SF-formænd – fra Aksel Larsen over Gert Petersen til Holger K. Nielsen og Villy Søvndal – har taget sin part af smertefulde kompromiser.

"Nogle af forligene indeholder betydelige ubehageligheder... Men de ville ikke have rummet så mange forbedringer, hvis vi ikke havde været der og presset på under forhandlingerne," citerede Annette Vilhelmsen således Gert Petersen for sige efter et kritisk forlig langt tilbage i SF-historie.

"SF er ikke et alt eller intet-parti," understregede Vilhelmsen, der glædede sig over, at SF med deltagelse i regeringen nu er "helt inde i samfundets kontrolrum". Meget kendetegnende brugte Annette Vilhelmsen ordet "kompromis" otte gange i sin landsmødetale, mens ordet "kompromisløs" kun blev nævnt en enkelt gang.

"Jeg forstår jer"
SF-formanden rakte samtidig hånden ud til det skuffede bagland:
"Jeg forstår godt dem, der synes, at prisen nogle gange er for høj," lød det fra SF-formanden, der dog hurtigt derefter sendte "sine varme hilsner med tak for det gode samarbejde" til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomiminister Margrethe Vestager (R)

Vilhelmsen fremhævede blandt andet 27 ekstra oliemilliarder til en togfond, besparelserne på forsvaret, en stærkere indsats mod social dumpning og flere penge til forskning i grøn teknologi som eksempler på SF's indflydelse i regeringen. Ja, selv den i SF så forkætrede skattereform blev fremhævet, fordi reformen finansierer et løft på 5.000 kr. til de fattigste pensionister.

Traditionelle angreb
Størst bifald høstede SF-formanden, da hun kom med angreb på de stærkeste partier i den blå blok, Venstre og Dansk Folkeparti:

Venstre blev hånet for "håndsrækningen til millionærarvinger" og kravet om billig cola, og Dansk Folkepartis nye formand Kristian Thulesen Dahl fik denne salut med på vejen:
"Nu mener han pludselig, at dagpengereformen er for barsk... Jo tak. Men det skulle Kristian Thulesen-Dahl have tænkt på lidt før."

Der kom ligefrem stående bifald til SF-formanden, da hun angreb DF's værdipolitik.

Derimod blev rivalerne fra den succesfulde Enhedsliste ikke nævnt med et ord. Den tilgang til sagen er i skarp modsætning til Socialdemokraterne, der på det sidste igen har rettet skarpe angreb på regeringens parlamentariske grundlag.

SF-formanden sluttede med at glæde sig over den danske regerings - for SF-landsmødet meget veltimede - opgradering af den palæstinensiske mission i Danmark til en ambassade.

Annette Vilhelmsen høstede efter sin tale et bifald, der kun var lidt mindre end det, den daværende formand Villy Søvndal fik sidste år.

,

Forrige artikel Læs SF-formand Annette Vilhelmsens tale Næste artikel SF'ere i nattestrid om dagpenge SF'ere i nattestrid om dagpenge