Vild naturdebat i centrum på Naturmødet: ”Der er simpelthen for mange, der taler folk efter munden”

Hvad er årsagen til, at debatten om naturnationalparkerne er blevet så ophedet? Det var der bestemt ikke enighed om, da partilederne torsdag krydsede klinger om vild natur på Naturmødet i Hirtshals.

HIRTSHALS: Selvom årets partilederdebat på naturmødet kom vidt omkring stod ét emne centralt i debatten.

Nemlig den til tider meget ophidsede diskussion, om de 15 nye vilde naturnationalparker, som et bredt flertal i Folketinget bakker op om.

For hvad er grunden til, at dét der egentlig skulle være en rendyrket succeshistorie om at forbedre naturen, er endt i et følelsesladet slagsmål om friluftsliv og dyrevelfærd, spurgte moderator Mette Walsted Vestergaard?

Liberal Alliances naturordfører Ole Birk Olesen – der bakker op om naturnationalparkerne – påpegede under debatten, at der altid er nogen, der er imod, når der sker store forandringer.

Men han lagde også noget af ansvaret for konflikterne hos sine politiske kolleger.

”Der er simpelthen for mange, der taler folk efter munden i håb om at få deres stemmer. I stedet for at stille sig op og sige til folk, at det her har de faktisk ikke ret i,” sagde han og fortsatte:

”At det faktisk ikke er sådan, at dyrene lider ude i de her områder. Og at det faktisk ikke er sådan, at der slet ikke kan være menneskelig aktivitet i de her områder.”

Tilbage til sit gamle jeg
Partilederrunden fandt sted torsdag eftermiddag i Naturmødets store scene Thunderdome. Naturmødet løber ad stablen de næste dage i Hirtshals efter at have være på lavt blus de seneste år på grund af corona. Torsdag lignede naturens folkemøde sit gamle jeg fra dengang i 2019, hvor 30.000 gæster besøgte havnen i det nordjyske.

{{toplink}}

Under partilederdebatten var alle Folketingets partier repræsenteret. Men trods navnet var der dog ikke kun tale om lutter partiledere. I alt deltog fem af slagsen og derudover havde Socialdemokratiet sendt miljøminister Lea Wermelin (S).

SF var repræsenteret ved naturordfører Rasmus Nordqvist. Som Ole Birk Olesen gav han heller ikke meget for de protester mod naturnationalparkerne, som SF har været med til at bære igennem politisk.

"Jamen, Jeg plejer"
Han pegede på, at kritikken primært kommer fra folk, der står til at opgive nogle privilegier.

”Argumentet er hver gang, at ’jamen, jeg plejer’. Og så kigger jeg på folk og siger ’ja, nu skal du så prøve noget nyt. Er det ikke fantastisk’,” sagde Rasmus Nordqvist og fortsatte:

”Vi skal turde sige til danskerne, at vi fjerner nogle privilegier. Og at så kan det godt være, at man ikke kan cykle lige, hvor man gjorde før. Og at det godt kan være, at nogen er vandt til at gå i gummistøvler uden de bliver beskidte. Men det gør de så nu. Så vask dem, når du kommer hjem.”

Retorikken var en lidt anden fra miljøministeren. Men i substansen var budskabet det samme:

”Jeg tror, at så mange reagerer på det, fordi det er noget nyt. Vores natur er så forarmet, at vi slet ikke er vandt til, hvor fantastisk, spændende og lækker den kan være,” sagde Lea Wermelin.

Ret arrogant
Dansk Folkepartis politiske leder Morten Messerschmidt deltog for første gang ved Naturmødet. Og han indledte med at glæde sig over, hvor rolig tone det hele foregik i. Det kunne man lære noget af på Christiansborg, lød det.

Men da diskussionen nåede til naturnationalparkerne, tog han handskerne af. Han kritiserede sine modstandere for at tage for let på diskussionen om dyrevelfærd.

”Dyrenes Beskyttelse var ret eksplicitte med nogen meget hjerteskærende eksempler på dyr, der ikke kunne flytte sig efter, hvor maden var. Årsagen til at vi ikke er med er, at man havde en ret arrogant holdning til det, Dyrenes Beskyttelse kom med,” sagde Morten Messerschmidt.

En stor del af striden om naturnationalparkerne har således handlet om, hvorvidt de store græssere – primært kvæg og heste – der skal sættes ud i områderne, kommer til at lide under manglende føde. Dyrenes Beskyttelse har i den forbindelse kritiseret, at tilsynet med dyrene bliver mindre, end ved landbrugsdyr. Bekymringen for manglede føde handler om, at der er tale om dyr bag hegn, der ikke modtager foder, og derfor må klare sig med, hvad de kan finde i områderne.

Afviser at dyrene lider
Nye Borgerliges formand Pernille Vermund lod forstå, at hun deler bekymringen for dyrevelfærd.

”Jeg bryder mig ikke om, at man har et syn på store græssere, at de må bare dø. Og at hvis de bliver udmagrede, så skyder vi dem. Skulle vi ikke hellere sørge for – og det tror jeg også, at regeringen nu har sagt – at dyrene får føde, hvis de lider,” sagde hun.

Både miljøministeren og flere af partierne bag naturnationalparkerne afviste al grund til bekymring for vanrøgtede dyr.

”Vi har på intet tidspunkt sagt, at dyrene skal lide i naturnationalparkerne. Der skal være vand nok. Der skal være mad nok. For det er vores ansvar, når de er bag hegn. Men de kommer til at være mere vilde. Det er ikke noget, vi skal ud at klappe,” sagde Lea Wermelin.

Naturmødet løber frem til lørdag.

Forrige artikel I Hirtshals er man tilbage på fuldt blus: ”Der er mere brug for Naturmødet, end nogensinde før” I Hirtshals er man tilbage på fuldt blus: ”Der er mere brug for Naturmødet, end nogensinde før” Næste artikel Minister klar til at sætte mål om ti procent beskyttet natur på havet Minister klar til at sætte mål om ti procent beskyttet natur på havet