Vandsektoren overhaler politikerne

DEBAT: DANVA glæder sig over, at vandsektoren er blevet langt mere effektiv. Men hvornår kommer der et forlig om vandreformen, spørger de.

Af Carl-Emil Larsen,
Direktør, DANVA (Dansk Vand- og Spildevandsforening)

Vandsektoren er på fire år i gennemsnit blevet 12 procent mere effektiv! Samtidig har vi formået at fastholde områder som kvalitet, miljø og forbrugertilfredshed i verdensklasse.

Imens politikerne sidder på deres hænder og venter på en afklaring, har branchen selv moderniseret vandsektoren. Lovgrundlaget kan vi dog ikke klare. DANVA opfordrer derfor igen politikerne til at indgå et bredt forlig, så branchen får entydige rammevilkår i mange år frem.

I perioden fra 2002-2005 er vandforsyningerne effektiviseret med 21 procent.

Kloakforsyningerne har i samme periode effektiviseret med 7 procent og fået styr på kloakfornyelsesefterslæbet. Det dokumenteres med de seneste tal fra DANVA's benchmarking.

Venter bare på politikerne
Så snart fornyelsesefterslæbet af de nedslidte kloakledningsstrækninger indhentes, forventer DANVA også på kloakområdet større effektiviseringsgevinster.

Vandsektoren er blevet meget mere effektiv, og vi har overhalet vandreformen indenom. Derfor venter vi sådan set kun på politikerne for at få en afklaring på vores rammevilkår. Den har vi ventet på, siden serviceeftersynet af vandsektoren blev påbegyndt i 2003.

I omkring et år har vi med spænding imødeset vandreformen, men vi har dog indtil nu igen og igen måttet give vores medlemmer den nedslående besked:

"Ingen afklaring endnu, vi håber det sker snart". Ja, den 25.10.2006 har Altinget.dk endda kunnet meddele, at forhandlingerne igen var gået i stå. Det er yderst utilfredsstillende. Er uenigheden blandt politikerne blot taktisk?

Efter en debat mellem Folketingets miljøpolitikere på DANVA's Årsmøde i Herning i sidste uge kunne man forledes til at tro dette.

Vi har skabt konkurrence
Debatpanelets deltagere var her stort set enige om reformens indhold, og ingen af parterne kunne se årsagen til, hvorfor forliget endnu ikke var indgået. Som repræsentant for vandsektoren kan man blot hovedrystende undre sig over, hvorfor regeringen så ikke udnytter chancen og får kørt den foreliggende vandreform - med få justeringer - i hus.

Sektoren er jo klar. Der er stadigvæk en række mindre ting i vandreformen, som vi gerne så ændret, men også på disse områder sendte debatdeltagerne et signal om åbenhed over for sektorens indvendinger.

Med god grund. Vi har gennem de sidste fem år skabt konturerne til en vandsektor, der kan være mere effektiv, mere gennemsigtig, og som kan yde endnu bedre service for forbrugerne. Med vores benchmarking har vi opbygget et ubureaukratisk ledelses- og effektiviseringsredskab, som kan være udgangspunkt for forhandlinger om effektiviseringsmål, service- og miljøkrav mellem stat og branche.

Vi har gennemført temadage om selskabsgørelse og årsregnskabslov, vi har udviklet en standardkontoplan, og vi har udarbejdet servicemål. Alt sammen initiativer, der skal modernisere vandsektoren.

Men kære politikere. Det med lovgrundlaget, det kan vi simpelthen ikke klare. Der må I træde til!

Forrige artikel Klimamøde byggede bro mellem rig og fattig Næste artikel Tyskland står til stor CO2-fordel