Stramt bygningsreglement til glæde for alle

DEBAT: Det er altså ikke kun rådgiverne, der får glæde af nogle markant skrappere energikrav til byggeri. Det vil gavne os alle, skriver DN.

Christian Poll,
Miljømedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening

"Chresten Anderson slår i sit debatindlæg den 29/8 på tromme for at lade markedet alene sørge for udviklingen af lavenergibyggeri i Danmark, men der er noget, som ikke holder i denne argumentation.

Alle undersøgelser peger jo på, at stramme regler får erhvervslivet til at oppe sig og producere morgendagens produkter.

Dette kunne også ske indenfor byggeri - og det nye bygningsreglement indeholder da stramninger, som allerede i sin nuværende form kræver større grundighed blandt bygningshåndværkere, end hvad man før har været vandt til.

Tag dog skridtet fuldt ud
Men det kunne have været smart at tage skridtet fuldt ud i eet hug. Nye huse, skal i dag have en tæt klimaskærm og kunne stå for såvel trykprøvning som undersøgelse af isoleringsevne.


Det store praksiske skridt for udviklingen af bygningshåndværkeren til en grundig mand, som ikke sjusker med isolering er derved taget; og mange travle håndværkere bokser i dag med disse nye krav.

Det er her, nogle af de største barrierer ligger i dagens byggeri i Danmark, for teknologierne er på plads og der er masser af eksempler på, at man kan bygge gode huse, med et minimalt energiforbrug og et godt indeklima.

Pointen er, at der i virkelighedens praksis ikke er langt fra de nye teknikker, bygningshåndværkere skal lære i dag, til også at forlange de ekstra ting, der skal til for at huset kan klassificeres som lavenergiklasse I.

Lovgivning er løftestang
Det er derfor nærmest dumt, at man ikke har taget skridtet fuldt ud, når man alligevel havde proppen af flasken og lavede et nyt bygningsreglement.

Nu må vi i stedet vente endnu nogle år med at spare millioner af kWh i danske bygninger, bortset fra de undtagelser, som nogle få borgere har glæde af i f.eks. Stenløse Syd og Herfølge.

Huse kan i dag også Svanemærkes, og der er ligeledes erfaringer med energirigtig renovering af eksisterende ejendomme, så vi kan sagtens i Danmark - men vi gider åbentbart ikke?!

Og så er det jo at lovgivningen kunne være en god løftestang og igen sikre os noget miljøteknologisk fremdrift til glæde for det globale klima og Danmarks konkurrenceevne.

Statens indstitutioner bør gå forrest
En anden oplagt mulighed for at skubbe på udviklingen kunne være at holde statens institutioner fast på deres forpligtelser til at købe energi- og miljørigtigt ind (cirkulære fra 1995).

Det vil være oplagt at al offentligt byggeri og renovering bliver udbudt med krav om lavenergiklasse I og for mindre bygninger desuden Svanemærket. Det er langt fra umuligt, og der er et fantastisk potentiale i det.

Forrige artikel Stramt bygningsreglement kan skade forbrugerne Næste artikel Frem med øko-grisen