Staten tjener stort på kommunernes vandplaner

DEBAT: Imens kommunerne venter på statslige udmeldinger om, hvordan finansieringen af vandløbsrestaurering, reduceret vedligeholdelse af vandløb og klimatilpasning skal finde sted, henter staten milliarder ind i ekstra momsindtægter fra kommunernes spildevandsplaner. KTC's formand, Torben Nøhr kalder det grotesk.

Af Torben Nøhr
Formand for Kommunalteknisk Chefforening (KTC)

Mange kommuner er ved at udarbejde nye spildevandsplaner til opfølgning på statens forslag til vandplaner. De massive investeringer i bedre rensning af spildevand, imødegåelse af oversvømmelser og forbedret vandmiljø i det åbne land betales af borgerne ved en forøgelse af den såkaldte vandafledningstakst. Den stiger i en typisk kommune fra 35 kr. pr. kubikmeter til 50 kr. pr. kubikmeter, inkl. moms.

I en kommune som Vordingborg betyder det, at der årligt sendes 6 millioner kr. ekstra i momsbetaling til staten. På landsplan nærmer det sig en halv milliard kr. Årligt!

Direkte i statskassen
Men de penge ser kommunerne ikke skyggen af. I henhold til Grøn Vækst-planen er de eneste midler, der kanaliseres ud til kommunerne, penge fra EU's Landdistriktsmidler, men der er ikke via bloktilskud afsat en eneste krone til vandplanernes realisering. Og samtidig sender kommunerne altså en halv milliard kr. ind i ekstra momsindtægter. Men de ryger direkte i statskassen.

Og ude i kommunerne sidder vi stadig i teknik- og miljøforvaltningerne og ved fortsat ikke, hvor meget vi skal bede byrådene om at afsætte til opgaven.

Tilmed har vi svært ved at komme igennem med penge til den ekstra bemanding, der er nødvendig for at løse den store planlægningsopgave, fordi alle administrative opgaver skal rationaliseres og en spildevandsingeniør i en teknik- og miljøforvaltning holdes op mod en socialrådgiver, som arbejder med udsatte børn og unge. Det er virkelig grotesk, men det er virkeligheden i den kommunaltekniske dagligdag.

Forrige artikel Ellemann: Strategi for biodiversitet på vej Næste artikel Dinosaur løs i Nordsjælland