RenoSam lider af dårlig hukommelse

DEBAT: DI og Dansk Erhverv anklager RenoSam for at ville bremse udvikling af affaldshåndtering og for at glemme de aftaler, de indgik i forbindelse med oplægget til en reform af affaldssektoren.

Af Bjarne Palstrøm, miljøchef i Dansk Industri og Mette Herget, miljøchef i Dansk Erhverv

Med den politiske aftale om den fremtidige organisering af affaldssektoren bliver håndteringen af erhvervsaffald væsentlig mindre bureaukratisk.

Fremover kan virksomheder frit vælge mellem godkendte genanvendelsesanlæg og indsamlere. Det er Miljøstyrelsen, som står for disse godkendelser. Vi mener, at det er en naturlig udvikling nu, hvor genanvendelse af affald er indarbejdet i virksomhedernes miljøarbejde.

På mange miljøområder er udviklingen gået i retning af, at virksomhederne i stadig højere grad selv tager sig af miljøbeskyttelsen - både som selvstændige virksomheder og på tværs af værdikæden.

Ingen er i dag i tvivl om, at virksomhederne er ansvarlige og arbejder seriøst med at reducere deres miljøpåvirkninger. De gør det blandt andet i forbindelse med udviklingen af mere miljøvenlige produkter og services.

Renosam går imod
I den offentlige debat vender RenoSam sig mod denne udvikling og ønsker tilsyneladende den nuværende kommunale anvisningsret over det genanvendelige erhvervsaffald videreført.

En fortsat kommunal styring skaber imidlertid ikke en bedre og mere sikker håndtering af det genanvendelige affald.

Det sikrer heller ikke udviklingen af de miljømæssigt bedste og økonomisk mest effektive løsninger. Vi får ikke et bedre et miljø eller mindre affald af en kommunal anvisningsret, som vil lægge bånd på innovation og teknologi-udvikling, der ellers ville kunne styrke miljøet og klimaet på lang sigt.

Specialiseret behandling
Samtidig bliver behandlingen af affald mere og mere specialiseret for at opnå det optimale udbytte af ressourcerne i affaldet.

Det kræver større og mere homogene affaldsfraktioner og større genanven-delsesanlæg, ofte i størrelser, der kræver affald fra et større område end Danmark.

Derfor var der også for tre år siden enighed mellem alle parter på affaldsområdet om, at fremtiden for genanvendeligt erhvervsaffald er en central fastsættelse af genanvendelses-målsætninger og en central godkendelse af genanvendelses-anlæggene.

Begrænset hukommelse
Vi synes, at det er beklageligt, at hukommelsen i RenoSam er begrænset, som det fremgår af det seneste nummer af tidsskriftet Ren Viden. RenoSam var nemlig enig med den øvrige branche for tre år siden.

Vi forstår RenoSams bekymring for deres fremtidige rolle, men det er uacceptabelt, at der hele tiden skabes tvivl om en proces, som kan gøre affaldssektoren til et langt mere dynamisk og konkurrenceorienteret erhverv.

Vi må se at komme videre i processen - ikke for RenoSams eller vores organisationers skyld, men for de mange affaldsvirksomheder, som har et stort potentiale for at udvikle deres forretninger til gavn for både miljøet og det danske samfund.

Forrige artikel Spildevandsanlæg kritiserer slamafgift Næste artikel RenoSam: Markedet vil svigte