Regeringsgrundlag uden løfter

DEBAT: Regeringsgrundlaget på energi- og klimaområdet har gode hensigter, men få konkrete løfter, mener formanden for Økologisk Råd.

Af Christian Ege
Formand for Det Økologiske Råd

Regeringsgrundlaget på energi- og klimaområdet indeholder flere elementer, der peger fremad. Men overordnet gentager regeringen blot de utilstrækkelige mål, som den tidligere har fremlagt, herunder målet om 30 pct. vedvarende energi i 2025.

Derimod er det nyt, at der udmeldes et "pejlemærke" om 20 pct. i 2011 - mod 15 pct. i dag. Dette indikerer, at regeringen ønsker at komme hurtigt i gang med indsatsen, hvad der er positivt. Men målet bør skærpes til 50 pct. vedvarende energi i 2025.

Regeringen vil sikre energibesparelser på i gennemsnit 1,4 pct./år i 2010-25. Dette er lidt mere ambitiøst end de 1,25 pct., som blev aftalt ved energispareforliget i 2005 - men det svarer til, hvad regeringspartierne meldte ud allerede i juni i år som led i energiforhandlingerne, som endnu ikke er afsluttet.

Indhente det forsømte
Det er positivt, at regeringen nu endelig tilkendegiver, at de vil tage initiativ til at udbyde en ekstra vindmøllepark - så man kan begynde at indhente det forsømte fra årene efter 2001.

Regeringen vil fremlægge en strategi til reduktion af energiforbruget i nybyggeri og ved ombygninger. Det er positivt, hvis en sådan strategi kommer til at indeholde effektive virkemidler.

Regeringen tilkendegiver at ville fremlægge forslag, der skal sikre mere biomasse og mindre fossile brændsler på kraftværkerne. Det er positivt og tyder på et omsving i forhold til regeringens hidtidige kurs, hvor man har villet overlade brændselsvalget til kraftværkerne selv.

Uklare initiativer
Regeringen tilkendegiver at ville effektivisere energiafgifterne. Det er positivt, hvis der kommer opbrud i den konservering af de grønne afgifter, som skattestoppet hidtil har medført. Men retningen for regeringens initiativ er uklar.

Det anføres, at incitamentet til at reducere CO2-udledningen skal være det samme inden for og uden for den kvotebelagte sektor. Det kunne tolkes, som at man vil øge incitamentet uden for den kvotebelagte sektor, men det kan også tolkes som, at man vil forringe det inden for kvote-sektoren.

Det sidste har skatteministeren ofte tidligere fremført - i form af at afskaffe CO2-afgiften på kvoteomfattede virksomheder. Er der tale om det sidste, vil det virke miljømæssigt negativt, så længe man forærer de fleste kvoter til virksomhederne.

Transport-CO2 er glemt
Endelig har regeringen på transportområdet ingen nye konkrete initiativer til CO2-reduktion, ud over at ville pålægge olieselskaberne at tilsætte mindst 5,75 pct. biobrændstoffer i 2010. Det er dog tvivlsomt, om dette vil være et miljømæssigt fremskridt.

Det anføres, at det skal være EU-certificeret biobrændstof - men vi ved endnu ikke, om EU er i stand til at opstille en troværdig certificeringsordning.

Forrige artikel Aktør: Behov for flere penge til miljøteknologi Næste artikel RenoSam: Affald på kulkraftværker kan udsætte kulstop