Råd: Danmark risikerer retssag

Det Økologiske Råd er klar til at indbringe Danmark for EF-Domstolen, hvis ikke lovforslaget om miljøgodkendelse af husdyrbrug ændres.

Af Hans Nielsen,
landbrugspolitisk medarbejder, Det Økologiske Råd

Lovforslaget om miljøgodkendelse af husdyrbrug er uambitiøst og i åbenlys strid med EU’s direktiv om integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening (IPPC-direktivet).

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår, at der er indgået en politisk aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale om, at der ved etablering og udvidelser af husdyrbrug skal gælde et generelt reduktionskrav for ammoniakudslippet på 15 pct. i 2007 i forhold til bedste staldsystem.

Det Økologiske Råd mener, at aftalen både er uambitiøs og i strid med IPPC-direktivet, der stiller krav om generel anvendelse af bedste tilgængelige teknologi (BAT).

Den bedste tilgængelige renseteknik for svinebrug er kemisk ammoniakfjernelse fra ventilationsskorstenene. Her findes der en godkendt teknologi (BAT) på 50 pct. ammoniakreduktion og en kandidat til BAT på 90 pct. ammoniakreduktion.

Kommuner forhindres i at følge lovgivning
Med lovforslaget slipper husdyrbrugene for at anvende de bedste rensningsteknologier ved etablering og udvidelse af husdyrproduktionen, selv om de ville kunne reducere ammoniakudslippet og lugtgenerne kraftigt til glæde for både naturen, miljøet og naboerne.

Lovforslaget vil reelt betyde, at kommunalbestyrelserne (og i sidste ende Miljøklagenævnet) forhindres i at følge IPPC-direktivets bestemmelser om anvendelse af den bedste tilgængelige teknik i deres miljøgodkendelser af husdyrbrug.

Det Økologiske Råd er på den baggrund indstillet på at anmode Kommissionen om at indbringe Danmark for EF-Domstolen, hvis kommunerne (og Miljøklagenævnet) ikke får mulighed for at opfylde IPPC-direktivets krav om generel anvendelse af den bedste tilgængelige teknologi (BAT) og dets krav om endnu skrappere krav omkring særligt følsomme naturområder.

Forrige artikel Hurra for Copenhagen Consensus Næste artikel Stramt bygningsreglement kan skade forbrugerne