Råd: Bæredygtighedsstrategi har store mangler

DEBAT: Friluftsrådet er skuffet over regeringens bæredygtighedsstrategi. Det er alt for svært for borgere og organisationer at bruge strategien til konkrete tiltag.

Af Lars Mortensen,
Formand for Friluftsrådet

I juni sendte regeringen sit forslag til en ny bæredygtighedsstrategi i høring. Friluftsrådet har arbejdet meget med forslaget - kaldet Grønt Ansvar - og finder det desværre langt fra bæredygtigt.

Friluftsrådet arbejder for en bæredygtig udvikling. I 1990'erne gik Friluftsrådet for-rest for at få omsat budskaberne i Brundlandt-rapporten og Agenda 21-konceptet til praktisk handling for danskerne.

En vigtig del af en bæredygtig udvikling er fokus på ændringerne i det globale klima, som har indflydelse på levevilkår og natur og dermed også på friluftslivet. Friluftsrådet vil fastholde et fokus på en udvikling af det bæredygtige samfund inden for Rådets arbejdsområder.

Det drejer sig blandet andet om udvikling af handlekraftige borgere, der tager hensyn til forbrug og produktion af affald, energi, økologi, vand, kemi, klima osv.

Ingen indbygget motivation til organisationer
Bæredygtighedsstrategien, som har høringsfrist den 14. september, rækker ikke ud til befolkningen. Hverken som organisation eller som borgere er det let at finde håndtag i strategiudkastet, som kan føre til aktive og fremadrettede, bæredygtige handlinger.

Vi savner, at regeringen går foran og fremstår som et synligt lokomotiv, der er parat til at trække i alle samfundets niveauer.

Strategien er alene en generel beskrivelse af enkeltstående handlinger og andre strategier, men den bindes ikke sammen af en fælles vision for, hvor det danske samfund skal bevæge sig hen.

Der er ikke i strategien lagt nogen form for motivation til at få organisationer, borgere, ja hele samfundet til at trække i den rigtige retning.

Friluftsrådet foreslår i sit høringssvar blandt andet, at der etableres en række puljer, som kan fremme innovative kræfter og "Grønt Ansvar" i hele samfundet. For eksempel til at understøtte borgere, der har lyst og kræfter til at yde en særlig indsats og gøre en forskel.
 
Genbrug tidligere resultater
Friluftsrådet har med stor succes haft brede kampagner som Ren Dag, Grøn Søndag og Genbrug Juletræet, som med enkle budskaber inspirerede befolkningen bredt til mere miljørigtige og bæredygtige handlinger.

Perioden med Grønne Guider, gjorde også en forskel med deres direkte kontakt til beboere og borgere, der ikke havde omtanke for miljøet som en naturlig del af deres hverdag og handlekompetence

Friluftsrådet ønsker derfor, at regeringen afsætter en pulje, der kan støtte tidligere initiativer, som har givet gode resultater, som det er enkelt at gentage, omforme eller udvide med en vinkel og et 2007 slogan, der understøtter handlinger og mål i Grønt Ansvar.

 

Forrige artikel EL: Connie Hedegaard har tabt til Thor Næste artikel Transportministeren er også cykelminister