EL: Connie Hedegaard har tabt til Thor

DEBAT: Trods Connie Hedegaards grønne profil er miljøområdet underlagt besparelser. Blandt andet skæres der ned på overvågningen af miljøet, skriver EL's miljøordfører.

Per Clausen,
Miljøordfører, Enhedslisten


De fleste forventede, at regeringens nedskæringer på miljøindsatsen var overstået, da Connie Hedegaard (K) overtog miljøministerposten fra Hans Chr. Schmidt (V). De seneste måneder har desværre afsløret, at dette var en alt for optimistisk vurdering.

Miljøministeren har tidligere afvist, at overflytningen af en række opgaver fra de gamle amter til staten ville føre til dårligere beskyttelse af miljøet.

Nu er det imidlertid kommet frem, at de syv lokale miljøcentre skal skære ned fra 578 til 490 job (en nedskæring på over 15 pct.).

Brud med havkonventioner
Dette viser, at miljøministeren er i færd med en dramatisk nedskæring af miljøkontrollen i Danmark. Det blev da også bekræftet i en række svar på spørgsmål stillet til miljøministeren gennem Folketingets Miljøudvalg i juni måned om overvågningen af vandmiljøet.

På det ene område efter det andet bliver kontrollen forringet. En af konsekvenserne af disse forringelser er, at Danmark ikke overholder de internationale havkonventioner HELCOM og OSPARS krav om, at der skal foretages rutinemæssig måling for miljøfremmede stoffer i vandløb hvert år. Danmark vil fremover kun måle for dette hvert sjette år.

Connie Hedegaard - et politisk figenblad
Miljøministeren trøster sig med, at det nok skal lykkes for EU at forringe disse konventioner så meget, så Danmark fremover kan leve op til dem.

I løbet af sommeren kom det også frem, at regeringens og Dansk Folkepartis pesticidplan er gået helt galt.

I stedet for at falde stiger behandlingshyppigheden med pesticider og udviklingen i de sprøjtefri zoner går også den forkerte vej. År efter år indskrænkes de trods store ambitioner om, at de skulle udvides.

Disse sager afslører, at miljøministeren har tabt kampen om penge til miljøet til finansministeren. Reelt fungerer hun nu kun som et figenblad for regeringens miljøfjendtlige politik.

Forrige artikel Hormonstoffer - frygt eller forbud? Næste artikel Råd: Bæredygtighedsstrategi har store mangler