Prehn siger klart nej til at sløjfe landbrugsregulering: Krigen understreger behovet for mere grøn omstilling

Regeringen støtter ikke op om at sætte grønne landbrugstiltag på pause for at imødekomme en potentiel fødevarekrise, fastslår Rasmus Prehn (S). Fødevareministeren advarer Venstre mod at ”falde tilbage til den sædvanlige og umiskendelige landbrugslobbyisme”.

Ruslands invasion i Ukraine har øget risikoen for en fødevarekrise, men løsningen er bestemt ikke at sætte europæiske grønne landbrugstiltag på pause.

Sådan lyder det nu fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), der dermed slår Danmarks position fast, inden at EU’s landbrugsministre mødes mandag.

”Vi er fra regeringens side åbne og lydhøre over for alle gode og konstruktive idéer, der kan afhjælpe den potentielle fødevarekrise. Men jeg er helt overbevist om, at vi faktisk har brug for mere grøn omstilling – ikke mindre grøn omstilling og mere gammeldags tænkning, som Venstre og Asger Christensen foreslår,” udtaler ministeren i et skriftligt svar til Altinget.

Meldingen kommer efter, at der både i ind- og udland har lydt ønske om blandt andet at producere afgrøder på brakmarker og genoverveje målene i Farm to Fork-strategien.

Ønsket kommer blandt andet fra en række medlemslande, Europa Parlamentets landbrugsudvalg, Landbrug & Fødevarer og Venstres europaparlamentsmedlem Asger Christensen.

Men den idé møder altså ikke opbakning hos regeringen.

”Ruslands krig mod Ukraine understreger behovet for at sætte turbo på den grønne udvikling, som vi i forvejen ønsker os. Det bliver min og Danmarks position i EU. Det er langt mere perspektivrigt og visionært, end det Venstre foreslår,” fortsætter Rasmus Prehn.

{{toplink}}

Advarer V mod ”umiskendelig landbrugslobbyisme”

Fødevareministeren kalder Ruslands invasion i Ukraine for både ”uhyrlig, brutal og helt uacceptabelt” samt et ”brud på alle internationale spilleregler”.

Han bemærker også, at krigen fører til ”store udfordringer” for den globale fødevareforsyning, og at man derfor står i en ”helt ekstraordinær situation”, der øger behovet for, at der tænkes ”nyt og visionært”.

Og ifølge Rasmus Prehn bør det ikke føre til, at man går på kompromis med de grønne ambitioner.

”Dyrker vi eksempelvis mere græsprotein i Danmark, kan vi gøre os mere uafhængige af foderimport, og det kan på sigt være med til at sænke priserne. Sådan er der flere eksempler på en mere grøn og fremtidssikret måde at tænke på,” skriver fødevareministeren.

Han langer særligt ud efter idéen om at tage brakmarker i produktion.

”Hvis brakmarkerne kunne producere noget for alvor, kunne vi diskutere det. Men fødevarepotentialet på Europas brakmarker er ganske begrænsede. Til gengæld er den klima- og miljømæssige indvirkning betydelig, når vi skal til at opdyrke ellers braklagte arealer og sprøjte dem for bare at give en smule afgrøder,” siger Rasmus Prehn, der slutter af med at sende endnu en bredside mod Venstre:

”Jeg vil derfor opfordre Asger Christensen til at skrue op for opfindsomheden og komme ind i kampen for den grønne omstilling, som også krigen i Ukraine understreger behovet for, fremfor at falde tilbage den sædvanlige og umiskendelige landbrugslobbyisme.”

Fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S) mødes med sine EU-kollegaer mandag den 21. marts.

Forrige artikel Grønne organisationer afviser at sætte grønne landbrugsordninger på pause: ”Det er som at tisse i bukserne” Grønne organisationer afviser at sætte grønne landbrugsordninger på pause: ”Det er som at tisse i bukserne” Næste artikel Pensionskasser vil kunne eje og drive klimaskove Pensionskasser vil kunne eje og drive klimaskove