Ny verdensorden viser sig i Rio

RIO+20: Topmødet i Rio er i gang. Altinget.dk har bedt organisationer og politikere om at skrive hjem fra mødet. Her fortæller Marianne Werth, WWF, hvordan de nye vækstøkonomier styrer processen og tvinger EU ud i en ny rolle.

Af Marianne Werth
Klimamedarbejder i WWF Verdensnaturfonden

"It's the end of the world as we know it" - synger R.E.M's Michael Stripe i en sang, jeg er vokset op med, men aldrig har tænkt særlig meget over. Alligevel er det de ord, som har sat sig fast i  mit hoved her i Rio under Rio+20-topmødet om bæredygtig udvikling. Efter seks dages hårde forhandlinger er vi på vej ind til konferencecenteret for at høre landenes holdning til den nyeste aftaletekst, som Brasilien lagde på bordet tidligt tirsdag morgen efter hårde forhandlinger til langt ud på natten.

En ting er, om vi får, hvad verden har brug for, for at opnå en bæredygtig fremtid. Men et andet mere gennemgåede emne for forhandlingsprocessen har været den nye verdensorden. Gennem alle forhandlingsdagene har det været tydeligt, at de store vækstøkonomier, ført an af Brasilien og støttet af blandt andre Indien og Kina, har styret hele den her proces.

EU mister lederskab
Der er ingen tvivl om, at Brasilien stiller med et hold erfarne, skarpe og hårde forhandlere. De har haft som mål at få en tekst klar til underskrift ved statsledernes ankomst onsdag. Den store gruppe af udviklingslande, G77, har sammen stået fast gennem hele processen - med det resultat, at EU tit og ofte stod alene i forhandlingerne - uden støtte fra eksempelvis de afrikanske lande eller de små ø-stater. Og hvis man ser på den politiske dynamik, der udspiller sig til G20-topmødet i Mexico, hvor Merkel og EU's position bliver stærkt kritiseret af Indien og Kina - så tegner der sig et tydeligt billede af den ændrede globale politiske og økonomiske orden, som vi har talt om længe, men som for alvor har manifesteret sig under dette topmøde. 

Dette har ført til, at EU har mistet sin lederskabsrolle og er kommet under voldsomt pres for at definere, hvordan vi bidrager til en ny verdensorden.

EU med ny rolle
EU's fornemmeste og vigtigste opgave må nu være at redefinere vores rolle i den globale verdensorden. Hvad skal vi bidrage med? Hvad er vores rolle og ansvar, når verden skal nå en løsning på de store globale problemer, som klodens natur og miljø står over for?

Det kunne være oplagt for EU at omsætte de store og gode ambitioner på bæredygtighedsområdet til national handling. Som for eksempel gennem en udfasning af subsidier til fossile brændstoffer, ubæredygtige landbrugspolitikker og fiskeripolitik. Og ved at inkludere miljø og sociale omkostninger i produktionspriser eller ved at indføre et såkaldt BNP+, der regner vækst i mere end økonomi, ligesom Christian Friis Bach tirsdag sagde i Politiken, at den danske regering vil gøre.

Den store taber i det her globale geopolitiske spil bliver miljøet og de fattige, hvis det svage dokument, som Brasilien har fremlagt, bliver vedtaget senere i dag. Som NGO'er må vi opbygge bedre og stærkere alliancer med vores partnere i syd. På den måde kan vi fastholde over for verdens regeringer, at vi vil en bæredygtig udvikling, hvor der er vand, fødevarer og energi til alle.

 

Forrige artikel Husk den langsigtede bæredygtighed for biogassen Næste artikel Vigtig landbrugsaftale på plads i Rio