Naturstyrelsen: Vi overvåger i al slags vejr

DEBAT: Det er ikke orkanernes skyld, at Naturstyrelsen nu må spare på overvågningen, skriver Mads Leth-Petersen, Naturstyrelsen. Han understreger, at overvågningen stadig er fagligt forsvarlig.

Af Mads Leth-Petersen
Vicedirektør, Naturstyrelsen

Naturstyrelsen overvåger miljøet, som vinden blæser, skrev biologerne Jens Würgler Hansen og Peter Wiberg-Larsen i Altinget.dk (6. maj). Årsagen skulle være, at Naturstyrelsen nu må spare på overvågningen, fordi vi skal bruge penge på at rydde op efter sidste års orkaner.

Orkanerne gavnede ganske rigtigt ikke Naturstyrelsens økonomi, men det er nu ikke hovedårsagen til, at styrelsen skal igennem en række besparelser, der blandt andet vil berøre overvågningen. Nedskæringerne skyldes helt overvejende faldende bevillinger.

Det er rigtigt, at Naturstyrelsen har den økonomiske realitet, at hvis vi får mindre ind på skovdriften, bliver der mindre til driften af skovene, men den automatik har aldrig været gældende for overvågningen. Den er selvfølgelig påvirket af styrelsens overordnede økonomi, men selv et helt års vindblik kunne ikke have forhindret besparelser på overvågningen nu.

Mest for pengene
Overvågning er et område, der er i konstant udvikling. Forskere arbejder hele tiden på nye metoder, der gør overvågning bedre og billigere, og samtidig sker der justeringer af kravene til overvågningen fra Folketinget og EU. Naturstyrelsens opgave er løbende at justere indsatsen, så vi hele tiden får mest mulig målrettet overvågning for pengene.

I forhold til denne sparerunde vil kun en tredjedel af besparelsen på overvågningen komme til at påvirke selve antallet af prøver og observationer ude i naturen. Der vil være visse specifikke prøvetyper, der bortfalder, men der er ikke hele områder, hvor vi helt holder op med at overvåge. Det drejer sig snarere om, at vi kommer til at tage færre prøver - måske over lidt større afstande eller med længere tid imellem.  Resten af besparelsen kommer fra måden, vi indretter os på; vi har bl.a. både identificeret områder, hvor vi kan få bedre resultater ved at udlicitere opgaverne, og områder, hvor vi selv kan gøre det bedre og billigere.

Vi står på mål for, at vores overvågning vil have et fagligt forsvarligt niveau. Også selv om der skulle blive storm igen.

 

 


Forrige artikel Miljøministeren skriver molbohistorie om vandløb Miljøministeren skriver molbohistorie om vandløb Næste artikel EU beskytter bedst forbrugerne mod kemikalier EU beskytter bedst forbrugerne mod kemikalier