Naturnetværk og naturfond nu – tak!

DEBAT: Begynd arbejdet med et natur-netværk og en naturfond med det samme, lyder opfordringen fra Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i DN.

Af Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening

Natur- og Landbrugskommissionen er nu kommet med sin afrapportering. Og det ser rigtig godt ud. Hvis anbefalingerne gennemføres, vil det give naturen det løft, den alt for længe har ventet på. Landbruget vil få en regulering, som er mere fleksibel, men resultatet bliver mindre belastning og skade på naturen. For løsningen er at finde de mest forurenende arealer og dem med det største naturpotentiale, som så skal overgå til natur eller drives mere ekstensivt, så det både vil gavne vandmiljø og naturen på land.

Forventninger til fond
En af de anbefalinger, som jeg venter meget af, er at der skal etableres en national naturfond. Fonden skal gennemføre naturgenopretningsprojekter, etablere ny natur og forstærke indsatsen for natur og biologisk mangfoldighed i Danmark. Kommissionen foreslår, at fonden skal være uafhængig og have en varig basisfinansiering på minimum 300 mio. kr. årligt. Fonden skal ikke erstatte, men supplere de eksisterende indsatser for mere og bedre natur, og den skal især arbejde på at gennemføre det naturnetværk, som er en anden central anbefaling fra kommissionen.

Naturnetværket skal etableres ved, at de nuværende værdifulde naturområder og beskyttede naturområder bliver bundet sammen gennem målrettet ekstensivering af arealer, der i dag er landbrugsjord. Det er netop skridt som disse, som Danmarks Naturfredningsforening gentagne gange har peget på som den eneste løsning på den dybe krise, som naturen i dag befinder sig i. I 2004 udgav foreningen således bogen ”Fremtidens Natur i Danmark” som et første bud på, hvor dette naturnetværk skulle lægges.

I gang med det samme 
Det er en stor opgave at skabe naturnetværket, og det vil tage mange år at gennemføre det. Først og fremmest skal der gennemføres en grundig kortlægning af den eksisterende natur og potentielle nye naturområder. Men at det er så stor en opgave, gør det endnu mere vigtigt, at vi går i gang med det samme. Vi ved jo langt hen ad vejen, hvor den rigtig værdifulde natur ligger, og mange af de områder, som skal være ny natur, er jo helt indlysende for de fleste.

Så selv om netværket selvfølgelig skal være grundigt planlagt og bygge på en nøjagtig kortlægning, så ved vi i dag allerede rigeligt til at begynde med det samme. Store nationale naturfonde har i andre europæiske lande som Storbritannien og Holland vist sig at være en meget vigtig del af naturbeskyttelsen. Men forudsætningen for, at flere kan bidrage og hjælpe naturen, er at Folketinget enes om et klart mål og strategi for naturen i Danmark.

Naturen har i den grad brug for at få det bedre, så vi anbefaler, at arbejdet med at etablere naturfonden og fastlægge naturnetværket påbegyndes med det samme. Der er ingen grund til at vente.


Forrige artikel Verdens Skove: Naturen i højsædet Næste artikel Grøn vækst truer biodiversiteten