Naturfond er et fantastisk løft til naturen

DEBAT: Den politiske beslutning om at oprette en naturfond vækker glæde hos sportfiskerne. Vi vil gerne være med i den videre proces, skriver formand Verner W. Hansen.

Af Verner W. Hansen
Forbundsformand, Danmarks Sportsfiskerforbund

Danmarks Sportsfiskerforbund har gennem den seneste tid sammen med Danmarks øvrige store grønne organisationer stået bag et grønt opråb til regeringen om at sætte handling bag de ambitiøse natur- og miljøpolitiske programerklæringer i regeringsgrundlaget. Et af målene har været at få oprettet en national naturfond som anbefalet af Natur- og Landbrugskommissionen.

Vi er derfor på naturens vegne rigtig glade for, at regeringen har lyttet, så en ny politisk uafhængig national naturfond - Den Danske Naturfond - nu bliver en realitet med bred opbakning fra Folketingets partier og i et samarbejde mellem staten, Villum Fonden og Aage V. Jensens Naturfond.

Dermed er der skabt et godt grundlag for, at den nye naturfond vil være levedygtig uafhængig af skiftende politiske forhold. Det er rigtig vigtigt, for arbejdet med at genskabe en mere sammenhængende og biologisk mangfoldig natur i Danmark kræver en langsigtet og målrettet indsats over mange år.

Det forudsætter ud over en bred politisk opbakning også et stærkt folkeligt engagement. Derfor er det også meget positivt, at det af aftalen om fonden fremgår, at et af formålene er at styrke den folkelige forankring og opbakning til naturgenopretning og naturbeskyttelse. 

Danske sportsfiskere har en lang tradition samt et stort engagement og masser af erfaringer i at arbejde med naturgenopretning og naturbeskyttelse, - dels gennem et omfattende frivilligt arbejde, dels gennem et betydeligt økonomisk bidrag, der aktuelt udgør 32 mio. kr. om året.

Ser frem til processen
I Danmarks Sportsfiskerforbund ser vi Naturfonden som en ny mulighed, der kan være med til at realisere vores vision om selvreproducerende vilde fiskebestande i et rent vandmiljø og i en mangfoldig natur. Vi bidrager derfor også gerne til Naturfondens arbejde med at skabe mere og bedre natur i Danmark, og vi ser frem til at indgå i processen vedrørende Naturfondens endelige udformning.

Den folkelige forankring og opbakning til Naturfondens arbejde med naturgenopretning og naturbeskyttelse vil hænge tæt sammen med, at befolkningen får mulighed for at opleve og bruge de nye naturområder, som Naturfonden skaber grundlaget for. For danske sportsfiskere er benyttelse og beskyttelse af naturen en helt uadskillelig sammenhæng.

Vi glæder os derfor over miljøminister Ida Aukens udtalelse om, at Naturfonden er en historisk begivenhed for naturen i Danmark, og at den kommer til at skabe flere skove, søer og enge til glæde for danskerne, til glæde for naturen og til glæde for kommende generationer. Samtidig fortjener miljøministeren ros for, at hun med Naturfonden har taget et vigtigt konkret initiativ til at realisere den naturvision, som hun beskrev i en kronik i Politiken for nylig.

Forrige artikel EU skal gå forrest med nanoregisteret Næste artikel Naturfond - succes eller fiasko?