Natur og miljø er to sider af samme sag

DEBAT: Det er forkert, når kritikere hævder, at der er for meget fokus på miljø i Naturfonden. Det er udtryk for et forældet natursyn at se natur og miljø som to forskellige størrelser. Det skriver Christian Prip, senioranalytiker, Fridtjof Nansen Institute.

Af Christian Prip
Senioranalytiker, Fridtjof Nansen Institute

I forbindelse med oprettelsen af Naturfonden har der i de seneste uger været kritiske røster fra natureksperter i Altinget om, at miljø har fået for stor vægt i fondens formål på bekostning af natur. Det er en forfejlet kritik og udryk for et forældet natursyn at se de to som opsplittede størrelser.

Det er også ude af trit med internationalt samarbejde for at beskytte naturens mangfoldighed. FN’s Biodiversitetskonvention og dens 20 globale ”Aichi-mål” gør netop op med den snævre naturbeskyttelsestilgang og peger på nødvendigheden af en helhedsoreinteret indsats på tværs af sektorer.

Hvis der med ”natur” menes beskyttelse af områder og arter og med ”miljø” begrænset udledning af forurenende stoffer, er der tale om tiltag, der begge er helt nødvendige og gensidigt understøttende for at bevare naturens mangfoldighed.

Både naturbeskyttelsesloven og miljøbeskyttelsen har da også som formål at beskytte dyre- og planteliv, og vil nogen modsige, at det nylige miljø-tiltag at forbyde gødning og sprøjtning i §3-områder har stor naturgevinst?

Behov for indsats for miljø og natur
Man må bestemt håbe, at Naturfonden vil kunne føre til udlæg af flere store og sammenhængende naturområder, men mangfoldigheden uden for de beskyttede områder har også brug for beskyttelse, og her kommer det, eksperterne kalder miljø, i høj grad til sin ret.

Kritikerne ser særlig skævt til, at beskyttelse af vandmiljøet er et af Naturfondens formål. Betyder det, at de vejer beskyttelsen af naturens mangfoldighed på land højere end i vandløb, søer og havet? Både internationalt og i Danmark er ferskvands- og havøkosystemer i rigtig dårlig tilstand og har stor brug for både en miljø- og naturindsats. Tiltag over for landbrugets brug af gødning er et særlig vigtigt tiltag, og det gavner forresten også naturen på land.

Skal vi absolut tale om natur over for miljø er svaret mere sammenhæng i indsatsen. Ikke mindre.

Forrige artikel Der mangler nuancer i naturdebatten Der mangler nuancer i naturdebatten Næste artikel Giver KemiWatch bedre forbrugersikkerhed? Giver KemiWatch bedre forbrugersikkerhed?