Miljøminister har ingen nye konkrete valgløfter: "Men der er kæmpe forskel på os og Venstre"

Venstres grønne valgkampsudspil kaldes et ”pligtudspil” og ”en gratis omgang” af miljøminister Lea Wermelin. Selv vil hun ”fortsætte den nuværende politik” og lægger ikke konkrete planer frem på centrale områder.

Forud for sidste valg præsenterede Socialdemokratiet en lang række meget konkrete løfter til vælgerne.

Løfter om 15 naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov. Om konkrete tiltag om eksempelvis at mindske plastikforurening og at indføre restriktioner på landbrugets anvendelse af pesticider.

Men her en uge inde i valgkampen, er det svært at få samme slags helt konkrete løfter ud af miljøminister Lea Wermelin (S) i forhold til, hvilken natur- og miljøpolitik Socialdemokraterne vil arbejde for i den kommende valgperiode.

Ministeren siger godt nok til Altinget, at man vil fortsætte arbejde med at beskytte drikkevand og natur, men præcis hvordan det skal ske, er endnu ikke på plads, lyder det.

”Vi skal naturligvis videre og tage de næste skridt. Og man kan se på vores regeringsperiode, at vi har leveret. Vi kommer til at gøre mere for naturen, men præcis hvordan må vi vende tilbage med,” siger hun direkte adspurgt om, hvorfor hun ikke vil sætte konkrete mål for, hvor meget natur, der skal beskyttes i Danmark.

Selvom hun ikke lægger nye planer frem, er miljøministeren dog ikke i tvivl om, at der er ”utrolig stor forskel” på den naturpolitik, der vil blive ført af en eventuelt V-ledet regering.

Hun kritiserer således Venstre for at være modstander af regeringens naturnationalparker uden at komme med konkrete planer for, hvad der skal stå i stedet.

”Venstre kommer til at gemme sig lidt bag ved, at de vil have nogle mål. Men de tør bare på ingen måde at sige, hvad de egentlig synes. Det er svært at lave natur i Danmark, uden at forholde sig til hvilke arealer der skal i spil. Og det har vi ikke fået svar på fra Venstres side,” siger Lea Wermelin.

Midt i en "kæmpe naturplan"

Men hvad forestiller I jer egentlig selv, at der skal ske i forhold til mere beskyttet natur på land?

”Vi har været meget fokuseret på at levere på vores store valgløfter om 15 naturnationalparker,” siger Lea Wermelin.

Nu spørger jeg til, hvad I vil fremadrettet?

”Det er jeg med på. Men jeg vil bare lige fortælle, hvad grunden er til, at vi ikke allerede er langt med nye naturplaner. Det er fordi, vi er midt i en kæmpe naturplan for Danmark, der er det største, der er sket på naturområdet i rigtigt mange år. Det er ikke kun mig, der siger det. Det er faktisk også de grønne organisationer,” siger hun.

{{toplink}}

Venstre har jo sagt, at de vil lave en biodiversitetslov og opstille konkrete mål for naturen, når et ekspertudvalg er kommet med anbefalinger?

”Men hvis jeg kender Venstre ret, så tvivler jeg på, at de vil følge biodiversitetsrådets anbefalinger en-til-en. Det er virkelig en gratis omgang, hvad Venstre spiller ud med her,” siger hun.

Vil ikke afvise, der kommer noget mere konkret

Men bør I så ikke selv lægge noget konkret frem i valgkampen?

”Jamen. Jeg vil ikke afvise, at vi kommer med noget mere konkret i løbet af valgkampen. Men der er kæmpe forskel på os og Venstre, fordi vi er midt i at levere på nogle meget, meget ambitiøse planer for naturen. Venstre siger, de er uenige i de planer, uden at sige hvad de så selv vil," siger Lea Wermelin.

Det har jeg forstået. Men synes stadig, det er lidt svært at forstå, hvad man får med Socialdemokratiet?

”Vi vil fortsætte vores grønne arbejde. Vi er lykkedes ret godt med at sætte en ny kurs for Danmark på grønne område,” siger hun og fortsætter:

”Og noget af det, vi diskuterer meget med Venstre lige nu, er en CO2-afgift på landbruget. Og her har Socialdemokratiet meldt klart ud og sagt, at vi vil fortsætte den kurs, vi er på. Og at landbruget også skal have en CO2-afgift ligesom den øvrige industri. Og her kan vi ikke få Venstre til at sige det samme.”

Stolt minister

Ministeren er med egne ord ”utrolig stolt” over den indsats, som regeringen har leveret på miljø og natur de seneste tre år. Og det er den indsats, som hun altså agter at fortsætte efter et valg. Her fremhæver hun selv sit fokus på at skabe langt bedre vilkår for naturen, som et af hendes største resultater.

”Vi har fået sat naturkrisen på dagsordenen, og vi har handlet på den med 15 naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov. Det kommer til at gøre en forskel. Både for naturen og for generationerne efter os, der vil komme til at kunne se en rigere natur, end hvis vi ikke havde taget de beslutninger,” siger hun.

Derudover fremhæver ministeren, at regeringen har ”fået taget hul” på kampen mod plastikforurening – blandt andet ved at sikre en markant sænkning af forbruget af plastposer.

”Og så har vi fået sat gang i en stor ændring af vores affaldshåndtering, som er en kæmpe supertanker. Det er kommet godt fra start, og langt de fleste kommuner er ved at have styr på affaldshåndteringen,” siger hun.

Drikkevand er en mærkesag

Altinget spørger også til, om der er noget, ministeren ærgrer sig over i den forgange periode. Her peger hun på både klimatilpasning og drikkevand som centrale områder, hun ikke er nået kommet i mål med.

Drikkevand er desuden en klar mærkesag for Socialdemokratiet i den verserende valgkamp, lyder det fra ministeren.

”Det er helt afgørende, at vi kommer videre med at beskytte drikkevandet. For vi kan desværre se, at mange af vores drikkevandsboringer er forurenede,” siger Lea Wermelin.

I den forgangne periode har regeringen især haft fokus på at undersøge truslerne for det danske grundvand. Og kort før sommerferien præsenterede Miljøstyrelsen et samlet overblik.  

”Og det handler i høj grad om få kigget på, hvilke arealer der er mest behov for at beskytte,” siger ministeren.

Undrer sig over Venstre

Drikkevandsområdet er især interessant, fordi der - ifølge ministeren selv - også her er en klar kant til Venstres miljøpolitik.

”Jeg undrede mig noget, da jeg så Venstres udspil i sidste uge. Med kirurgisk præcision undlod de at nævne landbruget – både når det handler om natur og om drikkevand. Og det går selvfølgelig ikke, når vi ved, at meget af det, vi finder i vores drikkevand, er rester fra sprøjtemidler,” siger Lea Wermelin.

Skal det forstås sådan, at du selv er klar til at lave restriktioner på landbrugets anvendelse af pesticider for at beskytte drikkevandet?

”Vi har sagt, at vi ønsker at beskytte Danmarks drikkevand. Præcis hvordan vi skal gøre det, skal vi blive enige om med de andre partier. Men vores kortlægning peger på, at der er en udfordring med at beskytte det danske drikkevand på lang sigt,” siger hun og fortsætter:

”Man kan ikke – som Venstre gør det – alene pege på eksempelvis PFAS-stofferne. Selvom det selvfølgelig er noget, vi også skal gøre noget ved. Det er også rester af sprøjtemidler, der er et problem. Derfor er vi nødt til at kigge på, om vi regulerer godt nok.”

Så du lover restriktioner på landbruget i forhold til, hvor de må bruge sprøjtemidler?

”Ja. Altså vi er jo ikke kommet med vores forslag. Men som statsministeren klart sagde i sin åbningstale, så skal vi beskytte det danske drikkevand,” siger Lea Wermelin.

Hvem er det, der skal betale for det, hvis der skal restriktioner på landbruget?

”De præcise modeller er noget af det, vi sidder og kigger på. Jeg forholder mig bare til, at Venstre er kommet med et forslag, der er utilstrækkeligt,” siger hun

Venstre påpeger, at de stoffer man finder i drikkevandet, sådan set ikke har noget med den nuværende brug af pesticider at gøre. Er du ikke enig i den udlægning?

”Nej. Det er jeg ikke enig i. Men det er rigtigt, at meget af det, vi finder, er fortidens synder. Men vi er nødt til at sikre, at vi ikke igen om nogen årtier står i en situation som i dag. At fordi vi ikke vidste nok om stofferne, så havnede det alligevel i grundvandet," siger hun og fortsætter:

"Det er den reelle udfordring, som jeg ikke synes, at Venstre forholder sig til."

Læs om Venstres udspil her.

Forrige artikel Måling: Vælgerne er langt mere bekymrede over klimakrisen end naturkrisen Måling: Vælgerne er langt mere bekymrede over klimakrisen end naturkrisen Næste artikel Enhedslisten vil kræve national arealstrategi i nyt forståelsespapir Enhedslisten vil kræve national arealstrategi i nyt forståelsespapir