Mere politik end miljø

LEDERKONCENTRAT: Der er store forskelle i den lovgivning, der ligger til grund for brugen af sprøjtegifte i vores nabolande, når vi sammenligner med Danmark. Miljøhensyn opfattes meget forskelligt fra land til land, selv om den faglige vurdering burde være ens. Det vidner om, at miljøpolitik er mere politik end miljø.

Der er meget stor forskel på de vilkår og muligheder, som planteavlere i vore nabolande har sammenlignet med danske landmænd.

Der er således en række forskelle, når vi kigger nærmere på dyrkningsvilkårene. Lad os blot tage et par eksempler inden for anvendelse af planteværnsmidler:

Sammenlignet med Sverige er danske landmænd på forkant, når det gælder svampemidlet Opus. Opus er godkendt i Danmark for et par år siden, mens midlet endnu ikke er godkendt i Sverige. Omvendt med svampemidlet Proline, der er godkendt i Sverige, men ikke i Danmark.

Ukrudtsmidlet Cougar er godkendt i Sverige, mens det ikke har nogen mulighed for godkendelse i Danmark, da det er et IPU-middel. (...)

Efter at strobilurinerne har måttet strække våben, er triazolerne kommet på banen. Men i forskelligt tempo, må man nok sige. I England kan der vælges mellem 15 forskellige triazoler, i Danmark har vi fem, mens Sverige må nøjes med bare to.

Og mens englænderne for eksempel har kunnet anvende Opus siden 1993, så har danske planteavlere kun haft denne mulighed i to vækstsæsoner.

Forskellene er ikke entydigt til ét bestemt lands fordel. Selv miljølandet Sverige tillader midler, som vi slet ikke vil godkende i Danmark. Det vidner om, at miljøhensyn opfattes meget forskelligt, selv om den faglige vurdering burde være ens.

Og derfor er konklusionen, at miljøpolitik handler mere om politik end om miljø. Diskussionen om miljøhensyn er ikke faglig, men politisk. Sørgeligt, men sandt.

Forrige artikel Danmark undergraver grundvandsbeskyttelsen i EU Næste artikel Selektiv lydighed