Mere end natur i nationalparker

DEBAT: Natur er en væsentlig grund til, at vi har nationalparker i Danmark. Men det er ikke den eneste grund, skriver Friluftsrådets Lars Mortensen som et svar på Rigsrevisionens kritik af nationalparkerne.

Af Lars Mortensen 
Formand for Friluftsrådet

Statsrevisorerne har afgivet en beretning om etableringen af nationalparker i Danmark og konkluderer blandt andet, at der ikke er garanti for, at nationalparkerne bidrager til at styrke og udvikle naturen.

Det undrer Friluftsrådet, at statsrevisorerne ikke har taget udgangspunkt i de målsætninger, som Folketinget har opstillet for Nationalparkerne i Nationalparkloven. Statsrevisorerne har alene fokus på naturkvaliteten, men loven om Nationalparker har et bredt formål, hvor der også bliver lagt vægt på kulturmiljøet, på befolkningens muligheder for at bruge og opleve naturen og på befolkningens inddragelse i nationalparkernes etablering og udvikling. Således finder jeg Statsrevisorernes kritik af nationalparkerne for ensidig og reelt som værende en kritik af den lov, som Folketinget har vedtaget!

Det er naturligvis afgørende, at der skabes større sammenhængende naturområder i Danmark med en på alle måder høj kvalitet i naturen og en stor mangfoldighed. Men det er også afgørende, at disse bliver til størst mulig glæde for befolkningen - både dem, der bor i områderne, dem, der lever af dem, og dem, der kommer på besøg for at opleve den unikke natur.

God proces i gang 
Dialog og frivillighed er med til at sikre nationalparkerne den fornødne opbakning. Og det kan godt være, det tager tid, før resultaterne ses, men det er nødvendigt. Når befolkningen har glæde af en nationalpark, føler stolthed over den og forståelse for områdets særlige natur. Derved kan opbakningen til en indsats for naturen sikres. En nationalpark, der gavner naturen, skaber ejerskab og parathed til beskyttelse. Og så er det i øvrigt også et vilkår i loven om nationalparker!

Vi synes faktisk, der er gode processer i gang i alle de tre nuværende nationalparker, men vi bliver aldrig færdige, og naturen kan altid gives nyt liv og dermed nye oplevelser.

Derfor ser Friluftsrådet frem til redegørelsen fra Miljøministeren med det brede perspektiv, som nationalpark-initiativet lagde op til. Miljøministeren kan med god grund sige til statsrevisorerne, at "lov er lov, og lov skal holdes"!

Forrige artikel Venstres autopilot afsporer debatten Venstres autopilot afsporer debatten Næste artikel Tag hensyn til skatteborgernes penge Tag hensyn til skatteborgernes penge