Man gør da lige rent, inden man inviterer gæster

DEBAT: Regeringen må op i gear inden klimatopmødet i København i 2009, skriver Torben Hansen (S).

Af Torben Hansen,
miljøordfører for Socialdemokraterne

 "Selve Dagen for Selskabet - lad os antage, det er en stor Middag - vil det (...) være klogt at begynde Forberedelserne i god Tid" - Emma Gad, 1947

Vi får fint besøg i København i 2009. Den danske hovedstad skal danne rammen om en meget vigtig runde i de internationale klimaforhandlinger.

Det er afgørende, at den værtsopgave, som er blevet Danmark betroet, bliver varetaget til ug. Opgaven lyder ganske i al sin besværlige enkelthed på at få hele verden til at bakke op om nye ambitiøse og bindende mål for at nedbringe den globale udledning af drivhusgasser. Vigtigheden af, at vi får det optimale ud af mødet, kan ikke overdrives.

Som citatet ovenfor af Emma Gad viser, bør en god vært altid være velforberedt. Ikke mindst skal man sørge for, at det sted, hvor man modtager gæsterne, er rent og pænt. På det punkt halter den danske klima- og energipolitik bagefter.

Den nuværende regering har spildt fem vigtige år i klimakampen.

Bendt Bendtsen stoppede tre vindmølleparker
Næppe var blækket tørt på Bendt Bendtsens ministerudnævnelse, før han stolt bekendtgjorde, at han personligt havde stoppet anlægget af tre havvindmølleparker.

VK-regeringen fjernede også 3/4 af energiforskningen, og udbygningen med VE gik helt i stå. Trods politiske aftaler med oppositionen om bygning af vindmøller er udbygningen standset.

I 2001 blev der stillet næsten 700 nye vindmøller op i Danmark. I 2005 blev det til 18 nye vindmøller, og sidste år var tallet 9.

Det bekræfter tallene fra Energistyrelsen, som blev offentliggjort i sidste uge. Tallene viser, at det danske energiforbrug i 2006 steg med 6,2 pct. og at CO2-udledningen steg med hele 16 pct. i forhold til 2005.

Det er især de kulfyrede kraftvarmeværker, der bærer ansvaret for stigningen. Det er med andre ord en kulsort middag, vi inviterer verden til i 2009.

Lyt ikke til mørkemænd
Det momentum der er i den globale og nationale debat skal udnyttes.

Socialdemokratiet vil, at det udnyttes til at sætte konkrete mål med konkrete virkemidler, således at Danmark igen kan være foregangsland og dermed yde en vigtig indsats i den globale kamp mod klimakatastrofen.

Danskerne vil gerne være med. Der er et ønske om en anden politik med et helt andet politisk engagement. Vi må omstille os til energieffektivitet og VE. Det sætter et godt eksempel og giver et reelt bidrag til at afværge klimatruslen.

Lad mig til slut komme med en opfordring til regeringen. Med det københavnske klimatopmøde vil alles øjne hvile på Danmark.

Vi må ikke svigte. Lad være med at lade mørkemændene i de økonomiske ministerier dirigere. De mørkemænd, der mener at klimamålene er "kejserens nye klæder" og et "vaterpas uden boble".  

Klimaproblemerne er et personligt ansvar for alle mennesker. Men dem, der tager de politiske beslutninger, har det største ansvar.

Forrige artikel Forbrugerrådet: Udvid energimærkningen Næste artikel Politikerne må sikre befolkningen GMO-fri mad