Jægerforbund: Naturen har brug for brede forlig

Opgaven med at vende nedturen for naturen i Danmark er enorm, og skal missionen lykkes, er det bydende nødvendigt, at partierne i Folketinget samarbejder, skriver Claus Lind Christensen, formand i Danmarks Jægerforbund.

Af Claus Lind Christensen
Formand, Danmarks Jægerforbund

Regeringen har sammen med støttepartierne udarbejdet en natur- og biodiversitetspakke, hvor der er afsat 888 millioner kroner til at give naturen et vigtigt og nødvendigt løft.

Ét af punkterne i pakken er, at der skal laves en gennemgang af lovgivningen på naturområdet. Det kan jeg kun hilse velkommen, da det vil give en mulighed for at styrke sammenhængen mellem de enkelte love. Dette arbejde er helt essentielt, hvis målsætningerne på naturområdet skal virke ude i virkeligheden.

Og det er jo sådan med naturen, at den ikke indretter sig efter valgperioder og nuværende politiske flertal. Den kloge og gennemtænkte genopretning af den danske natur kræver langsigtede løsninger, som rækker langt ud i fremtiden.

Før coronaen meldte sin ankomst, inviterede statsministeren til naturens topmøde på Marienborg. Det blev det officielle startskud for arbejdet, der nu har manifesteret sig i Natur- og biodiversitetspakken.

På mødet på Marienborg havde jeg en klar opfordring til statsministeren og miljøministeren. En opfordring, jeg gerne vil gentage her: Naturen har brug for samarbejde hen over midten i Folketinget.

10 principper for fremtidens natur
På dagen for Marienborgmødet i 2019 udsendte Danmarks Biavlerforening, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Friluftsrådet, Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening og Danmarks Jægerforbund et fælles udspil med 10 grundlæggende principper for fremtidens natur.

Disse principper (se faktaboks nederst) er stadig vigtige og bør indgå i overvejelserne, når naturlovgivningen skal have det nødvendige eftersyn.

Jeg håber, at regeringen åbner døren for reelle forhandling med alle partier. Og jeg håber, at Folketingets partier går konstruktivt til arbejdet med en vilje til at finde løsninger og til at indgå de nødvendige kompromisser.

Vi lever i spændende og optimistiske tider, hvor naturen endelig er kommet helt frem på den politiske dagsorden. Lad ikke politisk splittelse og Christiansborgfnidder spænde ben for denne historiske mulighed for at gøre en forskel for vores trængte natur. Det har hverken den eller befolkningen fortjent.

Forrige artikel Forskningskonsulent: Naturen hverken kan eller bør afgrænses Forskningskonsulent: Naturen hverken kan eller bør afgrænses Næste artikel Maria R. Gjerding om landbrugsplan: Jeg håber inderligt, regeringen skruer op for ambitionerne Maria R. Gjerding om landbrugsplan: Jeg håber inderligt, regeringen skruer op for ambitionerne