Industrien er en del af løsningen på en bæredygtig fremtid

RIO+20: DI ville gerne have haft en mere ambitiøs Rio-aftale med faste målsætninger, men aftalen er dog et skridt i den rigtige retning, mener DI-direktør Lars Goldschmidt.

Af Lars Goldschmidt
Direktør, DI

Grøn økonomi er i vælten i disse dage i Rio, hvor virksomhederne er en del af løsningen på de mange udfordringer, politikerne har forhandlet om. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at dansk erhvervsliv gerne havde set en væsentligt mere ambitiøs aftale. Det er alligevel glædeligt, at der er nået en aftale, hvor grøn vækst anerkendes af alle 192 lande som en del af løsningen på verdens bæredygtighedsproblemer. Men der mangler konkrete og langsigtede mål.

Industri og virksomheder bruger også af fælles goder som vand, skov og økosystemer, og derfor må erhvervslivet nødvendigvis også være med forrest, når ressourcerne skal beskyttes og anvendes bæredygtigt. Det er i virksomhedernes interesse, at ressourcerne anvendes effektivt.

Brug for globale partnerskaber
Jeg håber, at aftalen i Rio kan revitalisere globale partnerskaber om grønnere forretningsmodeller. Derfor skal DI og vores medlemsvirksomheder deltage aktivt i den grønne udvikling og bruge vores erfaring og knowhow inden for teknologi og udvikling. På den måde kan bæredygtige løsninger overføres effektivt til ulande og vækstøkonomierne i samarbejde mellem myndigheder, civilsamfund og den private sektor. Netop teknologiske løsninger og samarbejde på tværs af institutionsniveauer er der lagt vægt på i aftalen, og det mener jeg er særligt vigtig.

DI er enig med EU's arbejde for at fastsætte konkrete målsætninger, der kan afløse de eksisterende 2015-mål. Med den nuværende aftale, er der lavet en plan for, hvordan og hvornår disse mål skal udvikles. De langsigtede politiske mål er nødvendige for at skabe de rammebetingelser, der fordrer, at industrien udvikler de innovative løsninger, der skal til for at RIO+20 giver resultater på lang sigt.

Det er derfor afgørende, at der hurtigst muligt udarbejdes konkrete mål, der tager højde for økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed. Det har været en skrøbelig proces at få aftalen i hus, men et resultat, der kobler vækst, miljø og social inklusion, er et stort skridt i den rigtige retning.

Forrige artikel Hvorfor mødes, hvis man ikke vil noget? Hvorfor mødes, hvis man ikke vil noget? Næste artikel Gode træer bør på finansloven