Forskningschef kritiserer fusionsplaner

Debat: Fusioner. Universiteter uden rådgivning svækker Danmarks indflydelse på ernæring og fødevaresikkerhed, skriver dagens debattør.

Af Arne Büchert,
forskningschef, Danmarks Fødevareforskning

Debatten om universitetsfusionerne kører for fuld udblæsning. Der er store problemer med at få en tilfredsstillende løsning på sektorforskningens integration med universiteterne.

Som ansvarlig for en afdeling under Danmarks Fødevareforskning, der rådgiver myndighederne i spørgsmål vedr. ernæring og fødevaresikkerhed, er det bekymrende, at myndighedsrådgivning ikke er indgået i debatten i særligt omfang.

Der er tilsyneladende en nærliggende risiko for, at universiteterne overser og i værste fald ikke forstår den rådgivning, som sektorforskningen leverer til blandt andet myndigheder, politikere og virksomheder.

Rådgivning er afgørende for samfundsudviklingen
Behovet for den forskningsbaserede rådgivning har været helt åbenlys i de seneste måneder, hvor handlingsplaner mod salmonella, diagnosticering af fugleinfluenza, trans-fedtsyrer, kontrol med indholdet af kemiske stoffer i nye emballager og lignende opgaver har været forsidestof i landets aviser.

Den forskningsbaserede rådgivning er afgørende for, at samfundet udvikler holdbare løsninger på fødevareområdet, både mht. ernæring og fødevaresikkerhed.

Det er ikke mindst afgørende for Danmarks indflydelse på EU. Samarbejdet mellem dygtige embedsmænd og sektorforskerne giver Danmark en indflydelse, der rækker langt ud over det omfang, landets størrelse egentlig berettiger til. Dette må ikke tabes i spillet om de nye universiteter.

Set med rådgivningsøjne var det bedst, hvis Danmarks Fødevareforskning forblev et selvstændigt institut. Det ligger desværre ikke i kortene, hvilket sandsynligvis heller ikke er tilfældet for et fødevareuniversitet, der i mine øjne, er en meget spændende fusionsmulighed.

DTU er at foretrække
I den aktuelle situation, hvor spørgsmålet er, om Danmarks Fødevareforskning skal indgå i en fusion med Danmarks Tekniske Universitet (DTU) eller med Københavns Universitet (KU), er der flere grunde til at foretrække DTU, hvis kultur og erfaring med rådgivning af erhvervslivet og andre interessenter giver et bedre grundlag for organisering og opbygning af rådgivningsfunktionen.

På KU, derimod, vil Danmarks Fødevareforskning indgå som det eneste sektorforskningsinstitut med rådgivnings- og myndighedsopgaver sammen med tre traditionsbundne universiteter.

Det kan - hvis ikke det får tilstrækkelig opmærksomhed - svække rådgivningen og dermed Danmarks indflydelse på den internationale udvikling af ernæring og fødevaresikkerhed.

DTU's praktiske profil trækker
Det er også af betydning, at den målrettede strategiske forskning på Danmarks Fødevareforskning er mere i samklang med DTU's forskningsprofil, der skal skabe grundlag for løsninger af praktiske problemer, i modsætning til KU's mere grundforskningsprægede profil.

Endvidere er DTU's forskning i industriel forarbejdning af fødevarerne et nødvendigt og betydningsfuldt led i den jord-til-bord strategi, der er central ikke blot for Danmarks Fødevareforskning, men som også ligger til grund for en stor del af det europæiske arbejde.

Det tæller også stærkt, at en fusion med DTU vil give optimale fordele for et nærmere samarbejde med Danmarks Fiskeriundersøgelser.

Fisk er en af vore meget vigtige fødevarer, og et tættere samarbejde om de fødevaresikkerheds- og ernæringsmæssige aspekter af fisk vil styrke udviklingen af området, som det f.eks. har været tilfældet i spørgsmålet om dioxin i laks fra Østersøen.

Forskning sikres med god rådgivning
Der er således - set med mine øjne - væsentlige grunde til at foretrække fusionen med DTU, men jeg så gerne, at KVL - eller dele af KVL - kom med i en sådan fusion.

Det er vigtigt at understrege, at den forskningsbaserede rådgivning er helt central for udnyttelsen af forskningens resultater. Det gælder ikke mindst på fødevareområdet, hvor rådgivningen er afgørende for, at der udvikles holdbare løsninger, der både lever op til internationale standarder og kan omsættes direkte i industrien i form af sunde og sikre fødevarer. Herved højner vi samtidig dyrs og menneskers sundhed og bidrager fortsat til erhvervenes og samfundets vækst.

Forskningen kan ikke give de ønskede resultater uden en velorganiseret rådgivning og dialog mellem forskere og myndigheder. Behovet for at tænke rådgivningen helt ind i kernen af fusionerne er derfor essentielt i de fortsatte forhandlinger om fusionen.

Forrige artikel Miljøpolitikken vanskeliggør miljøeksport Næste artikel Vandprofessor skyder på vandreform