Fælleseje og bæredygtighed er fremtiden for landbruget

DEBAT: Hvad forventer politikerne af Natur- og Landbrugskommissionen? Enhedslistens Per Clausen giver her sit bud. Han mener, at både produktion og ejerformer skal nytænkes.

Af Per Clausen 
Miljø- og fødevareordfører, Enhedslisten

Gæld
Det er min store forhåbning, at Natur- og Landbrugskommissionen kommer med et ambitiøst og realistisk bud på, hvordan vi skal få afviklet landbrugets kolossale gæld, der ligger som en tikkende bombe under danske banker og realkreditinstitutioner. Eller med andre ord, hvordan vi får et landbrugserhverv, der kan begynde at tjene penge, frem for at den enkelte landmand stifter yderligere gæld år for år.

Det forudsætter, at man tør lukke op for andre investorer end de traditionelle, og at staten engagerer sig i løsninger sammen med f.eks. pensionskasserne.

Synergi mellem landbrugsproduktion og naturbeskyttelse
Mit næste ønske er, at man vil komme med bud på, hvordan landbrugsproduktion og natur- og miljøbeskyttelse kan gå hånd i hånd i stedet for at være hinandens modsætninger. Problemet er illustreret meget tydeligt ved den store modstand, som vandplaner, randzoner mv. har mødt fra landbrugserhvervet.

Men det er jo helt uholdbart, at vi har et erhverv, der ikke kan klare sig økonomisk, hvis vi bare skal leve op til minimumskravene i f.eks. vandrammedirektivet. Samtidig er det jo tankevækkende, at kommissionens statusrapport viste, at på trods af store investeringer i at nedbringe f.eks. udledningen af kvælstof, har vandmiljøet i fjorde og kyster ikke fået det ret meget bedre. Der skal altså meget mere til.

Dette viser, at det er en grundlæggende omstillingen af landbrugsproduktionen, der er nødvendig, hvor der ikke er modsætning mellem natur- og miljømål og indtjening, men hvor produktionsformen grundlæggende nytænkes, så landbrugsproduktionen kan integreres med målet om høj biodiversitet, sundt vandmiljø og rent drikkevand. Jeg håber, at kommissionen har taget denne udfordring meget alvorligt og præsenterer nogle ambitiøse bud på, hvordan denne omstilling kan sættes i gang.

Økologisk omstilling bliver en meget væsentlig del af at sikre denne synergi. Udgangspunktet skal være, at vi ikke accepterer løsninger, der ikke miljømæssigt er på niveau med økologi, og at vi hele tiden arbejder på at hæve standarden fra dette niveau.

Nye ejerformer
Den sidste store udfordring, som vi har brug for et bud på, er, hvordan vi kan sikre, at unge landmænd har mulighed for at etablere sig. Dette er en vanskelig problemstilling netop pga. de store kapitalkrav, når man skal erhverve en bedrift.

Jeg håber i den forbindelse, at man vil være åben over for nye ejerformer, f.eks. hvor staten kan erhverve de skrantende bedrifter og forpagte dem ud til yngre landmænd. Reelt er selvejet blevet opgivet i dansk landbrug, og der skal derfor findes alternativer til dette, som ikke gør unge landmænd totalt afhængig af den finansielle sektor eller andre spekulanter. Ud over statsligt ejerskab til jorden kan det ske ved at give fælleseje og andelseje og kooperativer bedre muligheder.

 




Forrige artikel Naturstyrelsen på forkert kurs med fremtidens naturforvaltning Naturstyrelsen på forkert kurs med fremtidens naturforvaltning Næste artikel Tænk strategisk, målrettet og langsigtet Tænk strategisk, målrettet og langsigtet