Et eventyr venter os, hvis vi tør

DEBAT: Ulven er kommet. Vildsvinene sniger sig ind. Men er vi parat til at leve med rigtig vild natur igen, spørger seniorforsker Rasmus Ejrnæs.

Af Rasmus Ejrnæs
Seniorforsker, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Fuglene er tilbage: havørn, kongeørn, stor hornugle, rød glente, trane, vandrefalk. Nu er turen kommet til pattedyrene: Ulven er her! Bæveren har fået en hjælpende hånd. Krondyrene breder sig alle vegne. Vildsvinene forsøger at snige sig ind i ly af mørket. Efter at vi i talløse generationer har udryddet bestande af vilde dyr og fugle – især de store krabater – er tendensen nu vendt. Ikke bare i Danmark, men i hele Europa: Ulv, bjørn, los, bison, krondyr og vildsvin breder sig i forladte udkantsområder, mens mennesker søger tættere sammen i trafikale og teknologiske metropoler. Vi kunne let tilføje urokse og vildhest. Vi skal bare lægge hegnet ned, så er køer og heste vilde i morgen!

En ny tidsalder 
Vi er tilsyneladende nået til et punkt i civilisationen, hvor vi har så meget kontrol, at vi begynder at slække på tøjlerne. Nogle kalder tidsalderen for Antropocæn. Dyrene er for så vidt ligeglade med, om det er med vilje, eller vi bare ikke længere gider at ”passe butikken”.

I Storbritannien er de ved at gå ud af deres gode skind over 1½ million krondyr. Vi er langt fra i Danmark, med ca. 20.000 krondyr, men bestanden er i stærk vækst. I Storbritannien foreslår man at skyde 750.000 dyr for at redde naturen fra de glubske hjorte. Naturen har næppe behov for at blive reddet, al den stund at græssende dyr har været naturens orden i millioner af år.

I indiske landdistrikter lever der vilde dyr i tætbefolkede egne. Her taler vi ikke kun om hjorte, vildsvin og ulve, men også tigre, leoparder, hyæner og elefanter. Nogle leoparder er flyttet ind i kulturlandskabet, hvor de huserer om natten og overlever på en kost af tamdyr og hunde. Hvert år dræber de mennesker. I Indien er det som udgangspunkt ikke tilladt at dræbe vilde dyr, selv menneskedræbere kræver det tilladelse at nedlægge.

Er vi klar? 
I Danmark er de store pattedyr populære. Konflikterne er små, og vildtskader opvejes af jagtleje. Men i en ikke for fjern fremtid vil bæveren også fælde frugttræer i Nordsjælland, vildsvinene vil gennemrode forstædernes køkkenhaver, bisoner vil jage hundeluftere ud af skovene, og ulve vil dræbe får og katte. Selvom dyrene for det meste bare vil leve livet.

Er vi mon klar til at leve sammen med en rigtig vild natur igen, eller skal vi stikke hovedet i busken og lade de fattige indere og tanzanianere om at passe på de sidste små rester af verdens forunderlige dyreliv?

Forrige artikel Naturstyrelsen forholder sig ikke til realiteterne Næste artikel Kommission: Vi fastholder tidsplanen