Er 179 MF’ere blevet fuppet?

DEBAT: Naturstyrelsen fupper med EU's vejledninger om implementering af EU's Vandrammedirektiv, lyder det fra Poul Vejby-Sørensen, agronom ved Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug.

Poul Vejby-Sørensen 
Agronom, Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug

Under betegnelsen ”Fup og Fakta om vandplanerne” har Naturstyrelsen de seneste måneder forsøgt at skjule skandalen om implementering af EU's Vandrammedirektiv, hvor styrelsen oversatte reglerne forkert, så der ikke blev taget hensyn til landbrugets dræning i forbindelse med klassificering af vandløb. I sine tvivlsomme bestræbelser leverer Naturstyrelsen væsentlig mere fup end fakta. Der er tale om grov vildledning, når Naturstyrelsen forsvarer sig med følgende påstand:

”Naturstyrelsen har holdt sig til EU’s vejledninger, og Naturstyrelsen siger det samme om dræn. Nemlig, at dræning alene ikke gør et vandløb ”stærkt modificeret”. Der skal også være foretaget væsentlige fysiske ændringer af vandløbet, for eksempel kanalisering eller opstemning, og det skal have betydelig negativ indvirkning på dræningen at opfylde målet om god økologisk tilstand.”

Manipulation
Det meste af svaret er udenomssnak, men når det postuleres, at ”Naturstyrelsen har holdt sig til EU’s vejledninger…”, så er det direkte usandt.

I EU’s vejledning, ”Guidance Document No 4. Identification and Designation of Heavily Modified and Artificial Water Bodie” fra 2003, omtales eksplicit dræning i forbindelse med både landbrugsområder og byområder.

I den danske vejledning, ”Retningslinjer for definition og udpegning af stærkt modificerede vandområder” fra By- og Landskabsstyrelsen, Miljøministeriet, Marts 2008, henvises til gengivelsen i Miljømålslovens § 15.

Denne § 15 lyder: ”Et vandområde kan udpeges som stærkt modificeret, hvis de ændringer af områdets fysiske udformning, som er nødvendige for at opnå god økologisk tilstand, vil have betydelige negative indvirkninger på

1) miljøet generelt,
2) sejlads, herunder havnefaciliteter, eller rekreative aktiviteter,
3) aktiviteter, der er årsag til oplagring af vand,
4) vandregulering, beskyttelse mod oversvømmelse eller dræning eller
5) andre, lige så vigtige, bæredygtige menneskelige udviklingsaktiviteter”.

Så langt så godt. Men herefter indskrænker den danske vejledning betydningen af ”dræning” med følgende specifikation:

Ad 4. Vandregulering, beskyttelse mod oversvømmelse eller dræning, henviser til regulering af vandløb i byområder, diger og pumpestationer etableret til sikring af bebyggelser mod oversvømmelse m.v.”

Denne formulering er i lodret strid med EU-forskrifterne, fordi den afkobler et nødvendigt hensyn til dræning i landbrugsområder.

Bevidst vildledning
Der er altså beviseligt tale om en forkert og meningsfordrejende oversættelse af implementeringsvejledningen til Vandrammedirektivet.

Fejlen kan ikke skyldes tidspres, da der er brugt 5 år til at udarbejde en dansk vejledning. Kunne det så være sjusk? Nej, ikke efter den fortsatte vildledning år efter år – og nu i 2012 også på Naturstyrelsens hjemmeside.

Så konklusionen er, at det drejer sig om Naturstyrelsens – og dermed Miljøministeriets - bevidste misinformation af Folketinget og befolkningen. En så alvorlig forseelse må nødvendigvis få konsekvenser i et retssamfund.

- Hallo! Er der en seriøs politiker til stede?

 

Forrige artikel Fiskeripolitisk selvmål? Fiskeripolitisk selvmål? Næste artikel Landbrugets digitale mareridt