EL: Regeringen spiller hasard med kystnaturen

DEBAT: Det er et utiltalende scenarie, at konkurrencedrevne kommuner skal have ansvar for de danske kyster, skriver EL’s miljøordfører, Maria Reumert Gjerding. Og det vil koste os dyrt, forudser hun.

Af Maria Reumert Gjerding
MF og miljøordfører for Enhedslisten

Regeringen prøver at få det til at lyde, som om det bare handler om tilladelser til højbede, gyngestativer og æbletræer langs kysterne. Men regeringens nye vækstudspil, Vækst og udvikling i hele Danmark, indeholder derimod meget vidtgående lempelser af de regler, der hidtil har beskyttet vores fælles natur langs kysterne. 

Det kan få voldsomt negative konsekvenser for vores kystnatur.

Konkret vil regeringen blandt andet ophæve strandbeskyttelseslinjen i og omkring kystbyerne. Formålet er, ifølge regeringen, at virksomheder og det lokale fritids- og foreningsliv skal kunne skabe tidssvarende faciliteter og anlæg langs kysterne. 

Det er en meget upræcis formulering, der åbner en ladeport for byggemuligheder, som miljø- og fødevareministeren har forsøgt at pakke ind i harmløsheder som skure til kajakker og faciliteter til vinterbadere. 

Det lyder ikke så voldsomt, men restauranter, hoteller og vandland vil også kunne gå under denne kategori, og formålet med den udvikling af kystbyerne der er lagt op til, synes bestemt ikke at være bevarelsen af de frie, uspolerede kyster. 

Magten rykker til kommunerne
Regeringen vil satse årtiers strandbeskyttelse. 

Der er årsag til, at vi i Danmark, ulig mange andre lande, stadig har frie og ubebyggede kyster med lige adgang for alle. Kyster, som er med til at gøre Danmark til noget helt særligt, og som turisterne kommer langvejs fra for at opleve.

Regeringen vil samtidig ophæve kystnærhedszonen og udlægge nye sommerhusområder i de kystnære områder. Og det på trods af, at der allerede i dag er cirka 20.000 ubebyggede sommerhusgrunde i Danmark. 

Alt i alt vil regeringens liberaliseringer betyde et markant pres på vores kyster, som bliver yderligere forstærket af, at regeringen lægger op til at give kommunerne beslutningsretten til at bygge i strandkanten. 

Den nationale udvikling vil dermed fremover blive tegnet af 98 kommuner, der har hver deres egne lokale interesser på en lang række områder. 

Konkurrencen kan ikke styres
I det scenarie er det svært at se, at nationale naturværdier vil bestå på længere sigt. En økonomisk trængt kommune vil jo for eksempel have rigtig svært ved at sige nej til et hotel ved kysten, hvis alternativet er, at det bygges i nabokommunen. 

Resultatet vil være et Danmark, der tegnes af enkeltprojekter godkendt af kommuner i indbyrdes konkurrence.

Der er lagt op til, at vækstpakken skal være færdig før jul, og forhandlingerne om meget vidtgående lempelser skal derfor gå umådeligt stærkt. 

I Enhedslisten håber vi, at regeringens støttepartier i denne forhastede proces besinder sig og siger fra over for det, der kan blive en historisk fadæse.

 

 

Forrige artikel Biolog: Fordækt spil om urørt skov? Biolog: Fordækt spil om urørt skov? Næste artikel Danske Vandløb: Er det politikere eller embedsmænd, der bestemmer? Danske Vandløb: Er det politikere eller embedsmænd, der bestemmer?