Det behøver ikke koste en bondegård

DEBAT: Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger er på trapperne. Bisschop-Larsen fra Danmarks Naturfredningsforening håber, at politikerne denne gang har mod til også at gennemføre de nødvendige tiltag.

Af Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening

Altinget.dk lægger i disse uger spalter til en række miljø- og fødevareordføreres håb og ønsker for den række anbefalinger, der om et øjeblik kommer fra Natur- og Landbrugskommissionen, og som skal angive en ny vej frem for det danske landbrug og den danske natur.

Danmarks Naturfredningsforening er ikke et øjeblik i tvivl om, at anbefalingerne faktisk vil pege på – om ikke en revolutionerende, så dog en ny vej frem for landbruget og dermed naturen.

Sådan må det være i et land, der stort set pløjes fra kyst til kyst, og hvor naturen derfor ligger som små isolerede pletter på danmarkskortet – stærkt belastet af ammoniak og sprøjtegifte og manglende pleje. Og desuden er det en bunden opgave at vende naturens deroute.

Modsat de fleste ordførere tør vi godt sætte konkrete ord på vores forhåbninger og ønsker til kommissionens anbefalinger.

For os er det således først og fremmest helt afgørende, at der i verdens hårdest opdyrkede land skabes plads til mere natur på alle arealer. Ploven skal løftes helt bort fra et betydeligt antal hektarer, og der skal etableres udyrkede striber i marken og økologisk drift for at give plads til mere artsdiversitet. Det skal til, for at naturen kan rodfæste sig og i øvrigt få den helt afgørende sammenhæng, der gør, at sommerfugle, harer og agerhøns finder mager.

Disse og mange andre helt nødvendige løftestænger for at få naturen tilbage på fode kan dog kun lade sig gøre, hvis politikerne har modet til så faktisk også at gennemføre kommissionens anbefalinger og udmønte dem i en ambitiøs plan for hele Danmarks natur - en Naturplan Danmark.

Her kniber det lidt mere med troen. I Danmarks Naturfredningsforening ved vi nemlig om nogen, hvor ofte naturen har måttet vige, fordi det politiske mod svigtede i sidste øjeblik. Således ligger for eksempel anbefalingerne fra Wilhjelmudvalget og Bicheludvalget og samler støv i de politiske skuffer – begravet under hengemte politiske hensigtserklæringer og stålsatte løfter.

Det svigtende politiske mod gennem tiderne kan aflæses direkte af, at naturen stadigt går tilbage. Så nok ser vi frem til kommissionens anbefalinger, og til at landbruget skal passe på den natur, de selv nyder godt af. Men allermest ser vi frem til, at politikerne denne gang finder modet til også at gennemføre den indsats, der atter får natur og miljø tilbage på sporet. Det behøver ikke koste en bondegård – det er tværtimod en investering i fremtiden.




Forrige artikel S: Behov for et stærkt landbrug og mere natur S: Behov for et stærkt landbrug og mere natur Næste artikel Uenighed bremser naturplaner