De næste vandplaner slankes og centraliseres

DEBAT: Processen for de næste vandplaner har været i høring. KTC er bekymret for, at kommunerne reelt får alt for kort tid til at lave handleplaner.

Af Flemming Lehbert Sørensen 
Formand, KTC - Natur og overfladevand

Den offentlige høring af forslag til lov om vandplanlægning, som udgør rammerne for 2. generation af vandplaner, slutter 11. oktober. Vi har i KTC læst forslaget med interesse og synes, at forenklingerne er positive. Vi kan konstatere, at kommunerne reelt set kun får få måneder til at komme med indspil til næste generation af vandplaner. Vi havde dog håbet på mere fornuftige rammer for et samarbejde omkring de næste vandplaner.

Den hidtidige vandplanproces har af mange årsager haft et meget langt forløb. Et forløb som slet ikke står mål med den indsats, der er udsigt til at få gennemført. Ændret vandløbsvedligeholdelse, som har været problematiseret mest, når vi måske ikke engang at komme ordentligt i gang med i perioden.

I det lys synes KTC, at de ret store forenklinger, der ligger i forslaget om at idéfase, teknisk forhøring, supplerende høring og kommunale handleplaner afskaffes, er fornuftige ud fra et samlet ressourcesynspunkt. Forenklingerne betyder også, at kommunerne køres ud på et sidespor i forhold til store dele af indsatsen. Det havde vi gerne set anderledes. Vi er bl.a. bekymrede for, at det nuværende forslag kvæler synergier mellem de forskellige projekter og tiltag.

Kort tidsfrist
Den med forslaget fremlagte tidsplan indebærer, at miljøministeren 1. april 2014 udmelder en ramme bestående af udkast til regler om konkret miljømål, undtagelsesbestemmelser, indsatsbehov m.v. På baggrund af disse skal kommunerne udarbejde forslag til indsatsprogrammernes vandløbsindsatser.

Kommunerne skal så senest 1. oktober 2014 sende forslag til indsatsprogram til Miljøministeriet. Det betyder for de fleste kommuner, at arbejdet skal være færdigt måske allerede før sommerferien, da den politiske behandling i teknisk udvalg, økonomiudvalg og til sidst byrådet skal ske fra august og september måned. Kommunerne har derfor kun omkring tre måneder til at udføre arbejdet, hvis sommerferieperioden fraregnes.

I forhold til at kommunerne til de igangværende vandplaner har haft et år til at udarbejde handleplaner, er der virkelig tale om meget kort tid til det kommunale arbejde. 

En løsning kunne være, at der sendes tekniske forslag til staten senest 1. oktober 2014. Med forbehold for politisk godkendelse, så kunne det kommunale forslag behandles politisk i oktober og november 2014. I praksis vil dette kunne fungere uden væsentlige ændringer, dels fordi vi kender de lokalpolitiske ønsker, og fordi vi vil afklare delspørgsmål undervejs i processen.

Forslag om etablering af vandråd
KTC mener ikke, at det er nødvendigt at formalisere etablering af vandråd i hvert opland. Kommunerne involverer i adskillige sammenhænge borgere og interesseorganisationer. Det kan vi godt håndtere uden at få beskrevet, hvordan det skal ske. Når nu vandråd er foreslået, skal det være muligt for kommunerne at slå vandråd og Vandoplandsstyregrupperne (vådområdeindsatsen) sammen. Endvidere bør vandrådene etableres før 1. april 2014. Der bliver ikke tid til en ordentlig dialog og inddragelse i vandrådene, hvis det skal ske fra 1. april til i praksis 1. juli 2014.

Forrige artikel Kemipanik skal håndteres med professionalisme Næste artikel BL: Ny regulering skal bygge på fakta BL: Ny regulering skal bygge på fakta