Dansk Erhverv: Ingen Tænk Kemi uden minimumskrav

DEBAT: Ønsker man at give Tænk Kemi endnu en chance, anbefaler Dansk Erhverv, at Miljø- og Fødevarestyrelsen indkalder alle parter for at drøfte kravene til offentlig støttet forbrugerinformation, før Tænk Kemi går i gang med en ny bevilling. Det skriver Jakob Zeuthen fra Dansk Erhverv.

Af Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv

Der tegner sig nu et politisk flertal for, at Tænk Kemi skal leve videre for offentlige penge. Dansk Erhverv er principielt ikke imod, at NGO’er får offentlig støtte til projekter, men vi er imod, hvis offentlige penge bruges til at tegne et unuanceret og misvisende billede af sikkerheden i lovlige forbrugerprodukter.

I de år, Tænk Kemi for offentlige midler har varetaget den vigtige samfundsopgave at informere forbrugere om problematiske kemikalier i de produkter, de køber, har Tænk Kemis information tegnet et vrangbillede af lovlige produkters sikkerhed ved hjælp af røde kolber.

Virksomheder har oplevet, at de har overholdt lovgivningen, men at deres produkter ikke desto mindre er blevet udstillet med røde advarsler. Det skader virksomhedernes retssikkerhed og er helt uacceptabelt.

Tænk Kemis information er med til at skabe en opfattelse hos forbrugerne af, at lovlige produkter er farlige eller indeholder kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer. Hele to miljø- og fødevareministre har slået fast, at Tænk Kemi informerer unuanceret og opskræmmende.

Offentligt støttet information skal baseres på fakta
Dansk Erhverv har fulgt Tænk Kemis arbejde og har igennem alle tre år forsøgt at give Tænk Kemi input til, hvordan informationen kan blive faktabaseret og nuanceret, så den hjælper forbrugerne til tryghed og ikke utryghed.

Dansk Erhverv finder det afgørende vigtigt, at al offentligt støttet forbrugerinformation om kemi er baseret på korrekte fakta, og vi støtter, at vi har en lovgivning, som sikrer, at lovlige forbrugerprodukter ikke udgør en risiko for forbrugerne. Men vi finder det også afgørende vigtigt, at offentlige midler ikke bruges til at give forbrugerne et fordrejet billede af, at vi ikke har en god lovgivning og en effektiv myndighed, der overvåger markedet.

Dansk Erhverv støtter intentionen om, at forbrugere skal have information om de kemikalier, der er i de produkter, de køber og bruger. I den forbindelse er det producenternes pligt og ansvar at sikre, at produkterne er lovlige, og at forbrugerne kan få korrekt information.

Men al offentlig støttet forbrugerinformation om kemi – uanset om den kommer fra myndigheder eller NGO’er – skal være uafhængig og baseres på fakta.

Uafhængig information den eneste vej frem
Det er afgørende vigtigt, at lovlige produkter og virksomheder ikke hænges ud med røde eller orange farver og sure smileys, som om de overtræder lovgivningen, men at testresultaterne i stedet bliver formidlet loyalt og objektivt, både hvad angår fund, og hvad angår testens repræsentativitet i forhold til markedet.

De krav, man i øjeblikket taler om i forbindelse med videreførelse af Tænk Kemi, er langtfra tilstrækkelige til at dæmme op for den vildledende information.

Lovlige produkter skal under ingen omstændigheder kunne påduttes røde og orange advarsler, og det bør fremgå eksplicit, at Tænk Kemis information kan bruges af den ekstra bekymrede forbruger, samt at produkterne er vurderet af lovgivningen til at være sikre.

Dansk Erhverv mener, at det sagtens kan lade sig gøre at formulere minimumskrav til informationen, der kan sikre, at forbrugerne får solid og faktabaseret information, der skaber tryghed frem for utryghed.

Den eneste vej frem er uafhængig information, og ønsker man at give Tænk Kemi endnu en chance, anbefaler vi, at Miljø- og Fødevarestyrelsen indkalder alle parter for at drøfte kravene til offentligt støttet forbrugerinformation, før Tænk Kemi går i gang med en ny bevilling.

Forrige artikel Naturbeskyttelse.dk: Hovedansvaret for arts-tabet ligger hos Venstre Naturbeskyttelse.dk: Hovedansvaret for arts-tabet ligger hos Venstre Næste artikel Kommunalteknisk Chefforening: Beskyt de små vandløb Kommunalteknisk Chefforening: Beskyt de små vandløb