Dansk Akvakultur til Danmarks Naturfredningsforening: Muslingeopdræt giver grønne fødevarer og skaber arbejdspladser

DN mener, at muslingeopdræt har store negative konsekvenser for havmiljøet. Forskningen viser dog, at opdrættene har store fordele. DN er nødt til at indgå i en konstruktiv dialog om, hvordan vi kan udvikle grønne løsninger, skriver Brian Thomsen.

Danmarks Naturfredningsforenings (DN) præsident Maria Reumert Gjerding mener, at ambitionerne for vandmiljøet skal op, og at der skal ske en ambitiøs kvælstofindsats. Det skriver hun i et debatindlæg i Altinget 10. september.

I regeringens aftaleudkast om grøn omstilling af dansk landbrug vurderes marine virkemidler, herunder muslingeopdræt, at kunne fjerne op mod 2.000 tons kvælstof.

Maria Reumert Gjerding mener, at alt med muslingeopdræt er fuldstændig uholdbart, og at det bør tages ud. Hun hævder blandt andet, at muslingeopdræt ser ud til at have store negative påvirkninger af havbunden.

DTU Aqua, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet har konkluderet, at muslingeopdræt kan anvendes som marint virkemiddel i egnede områder. DN bør anerkende det videnskabelig grundlag.  

Vi skal øge produktionen af fødevarer fra havet

Der er en tendens til, at bekymringer om miljøeffekter omsættes i forbud uden forudgående analyser af de samlede fordele og ulemper. Vi har set det med havbrug, og nu anlægger DN en tilsvarende linje overfor muslingeopdræt.

Det er efter vores opfattelse ikke den rigtige tilgang til grøn omstilling, og vi vil gerne opfordre DN til at anlægge et mere nuanceret syn på muslingeopdræt.

I 2050 forventes vi at være 9,8 milliarder mennesker. Det kræver, at vi omlægger fødevareproduktionen og mindsker de menneskeskabte negative effekter på miljø og klima.

En del af løsningen er at øge produktionen af fødevarer fra havet, hvor potentialet er større end på land. Marine fødevarer er vigtige, fordi de har et højt indhold af både protein og vigtige omega-3-fedtsyrer. En øget produktion af blå biomasse bidrager positivt til den grønne omstilling.

Muslingeopdræt bør fremmes, fordi det bidrager med klima- og miljøeffektive sunde fødevarer, fremmer biodiversiteten og skaber grønne arbejdspladser i landdistrikterne.  

Marine virkemidler supplerer de landbaserede virkemidler, der reducerer lokale danske tilførsler, hvor marine virkemidler fjerne næringsstoffer, uanset hvor de kommer fra. Muslinger har ydermere en direkte effekt på for eksempel klorofyl og ålegræs.

Det er vigtigt at notere, at de marine virkemidler reducerer tidsforsinkelsen fra de landbaserede virkemidler. Det tager mange år fra landbaserede virkemidler er implementeret, til effekterne slår fuldt igennem på økosystemet.

Marine virkemidler har derimod en umiddelbar positiv effekt på den marine recipient. Alle marine virkemidler optager N og P fra blandt andet puljerne i sedimenter, hvilket medfører en reduktion af effekterne fra den interne belastning.

Muslinger fjerner ydermere partikler, som ellers ville forblive i systemet i længere tid.

De marine virkemidler bidrager direkte og hurtigere til for eksempel forbedrede lysforhold, lavere klorofylkoncentrationer og ålegræsudbredelse, end det sker gennem N og P fjernelse, hvor der er en betydelig tidsforsinkelse.

Træk i arbejdstøjet

Vi er enige i, at der er udfordringer med muslingeopdræt, som skal løses, før det kan anvendes i stor skala. Den grønne omstilling og de store globale udfordringer kræver nytænkning og vilje til at afprøve nye løsninger.

Vi skal, som DN korrekt påpeger, være ambitiøse. Det kræver hårdt og vedvarende arbejde og ikke et hurtigt nej tak, når vi møder udfordringer.

Derfor opfordrer vi DN til at trække i arbejdstøjet, og indgå i en konstruktiv og saglig dialog om, hvordan vi sammen kan udvikle nye grønne løsninger. 

Forrige artikel Maria Gjerding: Nye muslingefarme er ikke svaret på landbrugets kvælstofforurening Maria Gjerding: Nye muslingefarme er ikke svaret på landbrugets kvælstofforurening Næste artikel Miljøorganisation: Danmark skal bringe EU på banen som arktisk miljøaktør Miljøorganisation: Danmark skal bringe EU på banen som arktisk miljøaktør