Amterne må ikke gå i stå

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen i Mandat, Amternes politiske magasin, nr. 5/ 2005. Selv om næste år for amterne bliver det sidste og markerer overgangen til den ny struktur, har borgere krav på en ordentlig service. Det hensyn må veje tungt i økonomiforhandlingerne med regeringen

De årlige forhandlinger om amternes økonomi er lige skudt i gang for 2006. Hvert år siger forhand­lingsparterne, at det bliver vanskeligt. Sådan er det også denne gang.

Men dette års forhandlinger er dog anderledes end tidligere. Det særlige er, at 2006 er det sidste år, inden kommunalreformen gennemføres. Så mange vil sikkert sige, at 2006 bare er et overgangsår. Sådan ser man ikke på det i amterne. Borgere og brugere har krav på en ordentlig vel­færdsservice. Også i 2006.

Den samlede offentlige administration vil være optaget af at få den nye struktur og opgaveflytningerne så godt fra start som overhovedet muligt. Og det er ikke omkostningsfrit at omstille. (...)

Derfor må der afsættes de nødvendige ressourcer til selve omlægningen, så det ikke skal tages fra den daglige drift. Det er det ene krav, amterne møder op med.

Det andet krav er, at der skal være realisme i for­handlingerne. Regeringens udgangspunkt er, at der samlet set er to mia. kroner til vækst i stat, amter og kommuner. Heraf skal de 0,5 mia. kroner gå til sundhedsvæsenet. Amterne anslår selv, at alene udgiftspresset på sundhedsområdet skaber et behov for vækst på tre-fire procent.(...)

Et krav fra regeringen om en snæver økonomisk ramme må derfor følges af realistiske udmeldinger om, hvad borgere og patienter kan forvente af behandlingen. Borgerne må med rimelighed kunne forvente, at udmeldingen om verdens bedste sygehusvæsen bliver fulgt op af de nødvendige økonomiske rammer.

Dertil kommer, at der også er pres på udgifterne på andre områder. Der er pres på gymnasierne som følge af det rekordstore antal elever. Regeringen har meldt ud, at bustaksterne ikke må stige. (...)

Det tredje krav fra amterne er, at det skal være muligt for amterne at opnå balance mellem ud­gifter og indtægter i 2006. Der er varslet flere bindinger på amternes finansiering i 2006. Reger­ingen begrunder det med frygt for uansvarlig adfærd i kommunerne og amterne det sidste år inden kommunalreformen.

Det legitime hensyn må ikke forhindre, at amterne kan fungere inden for ansvarlige rammer. Der skal være plads til at finansiere det underliggende udgiftspres og de aftalte forbedringer under rimelige vilkår i alle amter.

Giv derfor alle amter en fair chance og lad ikke gode hensigter i diverse godkendelsesordninger drukne i bureaukrati.

Forrige artikel Danmark er ikke alene Næste artikel EU's struktur skriger på reform