Alternativet om Roundup: Den danske regering handler mod bedre vidende

Beslutningen om glyphosats godkendelse i EU er en unik mulighed for vores miljøminister til at vise, at han faktisk vil miljøet det bedste, skriver Sascha Faxe (ALT)

Forebyggelse er ikke kun godt, når det kommer til vores kroppe.

Det er helt afgørende, når det kommer til vores miljø. For giftigt grundvand og et dødt hav er virkelig svært at genoprette.

Alligevel virker det som om, at den danske miljøminister hellere laver noget, der nærmer sig palliativ behandling fremfor at forebygge, når det kommer til mængden af kemiske fremmedstoffer i vores natur.

Selvom det går langsomt med at få sat en stopper for importen af norsk oliespildevand, så arbejdes der dog på dette i Miljøstyrelsen. Bagtæppet for denne undersøgelse er, at der i årtier har været importeret giftigt spildevand, som efter delvis rensning er blevet udledt i Agersø Sund syd for Skælskør.

Resultatet er, at fiskene er væk, og private målinger viser nogle meget høje forekomster af giftige fremmedstoffer i sundet. Først da det står så galt til – og mange lokale aktivister har råbt op i årevis – begynder der så småt at ske noget.

Smadrer miljø med åbne øjne

Selvsamme uge som ministeren er ude og offentliggøre nye retningslinjer for import af spildevand og sige, at der skal gøres noget for det danske havmiljø, går selvsamme minister ud og siger, at han bakker op om at tillade glyphosat, altså Roundup, i ti år mere.

Det giver ingen mening overhovedet. Det er vejen til endnu mere ødelagt miljø, mere forurenet vand, mere gift der får livet til at dø.

Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi med åbne øjne og meget viden smadrer miljøet, indtil det er i et terminalt stadie, og først der begynder at overveje, om vi skal hjælpe.

Der findes sikkert et fint ord for den slags vanvid, men der behøves ingen fine ord her. Det er helt hen i hampen!

Det er EU, som har åbnet for diskussionen om de ti år mere med glyphosat.

En unik mulighed for vores miljøminister til at vise, at han rent faktisk vil miljøet det bedste. Lige til højrebenet. Alligevel står vi med det stik modsatte – endnu en sag, hvor vi vil presse Jordens liv helt i bund, inden vi tager miljøets tilstand alvorligt.

Jordens liv er et hele. Alle livsformer er en dele af den samme organisme: planeten Jorden. Vi har ikke kun én planet, vi ER én planet.

Der er grænser for, hvad dette hele kan holde til. Forskere arbejder derfor med planetære grænser for, hvor meget planetens systemer kan bære. Når disse grænser overskrides, vil planetens liv komme ud af balance, og det vil true livet, som vi kender det.

{{toplink}}

Der er ni planetære grænser. De nyeste undersøgelser viser, at seks ud af de ni grænser allerede er overskredet.

Jorden kalder ikke længere, den råber om akut hjælp. Blandt de ting, der udfordrer vores smukke blå planet til sit yderste, er netop kemiske fremmestoffer. Altså præcis den kategori, hvor glyphosat befinder sig.

Der er flere hundredetusind fremmedstoffer, hvoraf vi kun kender en brøkdels betydning, og kun i meget lille grad kender vi deres krydsreaktioner.

Kender til Roundups konsekvenser

Når det kommer til glyphosat, så kender vi det, og vi ved, at det er noget skidt. Derfor er det helt til hest bevidst at sende mere af det stof ud over vores trængte jord.

Det er mig faktisk lidt af en gåde, at det ikke er forbudt at lade hånt om det samlede liv, vi alle er en del af, sådan som man gør, når man bevidst tillader mere gift.

Når danske ministre henviser til, hvad de kan indenfor rammerne af EU, så skal vi huske på, at danske ministre er med til at lave disse rammer.

Danmark er langt fra et foregangsland, når det kommer til at sikre de bedste rammer for miljø og vand. I den aktuelle sag om glyphosat bliver det bekræftet, at den danske regering handler mod bedre vidende. At den gør det komplet omvendte af det, vores fælles liv har brug for.

For der er faktisk noget at gøre. Altså udover at forbyde kemiske fremmedstoffer i vores natur. Drikkevandsparker, regenerativt økologisk landbrug, genopretningsplaner for vores hav og bedre rensning af vores spildevand er nogle af de indsatser, vores regering burde sætte i gang for at stoppe den løbske kemikaliekrise.

Men allerførst: Stop EU's idé om at tillade 10 år mere med glyphosat!

{{toplink}}

Forrige artikel Dansk Ornitologisk Forening: Miljøstyrelsen svigter, når oprettelsen af nye naturreservater nedskydes Dansk Ornitologisk Forening: Miljøstyrelsen svigter, når oprettelsen af nye naturreservater nedskydes Næste artikel Jægerforbundet svarer Alternativet: Regler regulerer opdræt og udsætning af fjervildt Jægerforbundet svarer Alternativet: Regler regulerer opdræt og udsætning af fjervildt