Alternativet: Afgift på engangsprodukter skal sikre nødvendigt milliardbeløb til cirkulær omstilling

Men hvis vi virkelig vil støtte flere reparationer, som man gør i Østrig, er der alene på denne del af den cirkulære økonomi brug for en 100-dobling af de afsatte midler, skriver Jonathan Ries og Jacob Antvorskov (ALT).

Endelig. Radikales klimaordfører, Samira Nawa, efterspørger her i Altinget mere politisk ansvar for vores forbrugsvaner.

Vi har brug for flere partier, der vil arbejde aktivt på et lavere forbrug. Danmark er nemlig et af de lande i verden med det højeste klima- og ressourceaftryk. 

Det er dog lidt ærgerligt, at Samira Nawa ikke følger op med mere konkrete forslag i sit indlæg end den tomme skal: "En national strategi for cirkulær økonomi". De Radikales udspil "Bæredygtigt forbrug i en global verden" er egentlig et godt udgangspunkt, blandt andet med forslaget om en øget afgift på emballage og engangsservice.

{{toplink}}

Samira Nawa påpeger helt rigtigt, at Danmarks økonomi er langt fra cirkulær, og at befolkningen skal hjælpes med at få bedre forbrugsvaner.

Det er svært at være uenig i, at vi skal gøre noget med skat og rammebetingelser. De ti millioner kroner om året, der er afsat på finansloven til en cirkulær økonomi-pulje, er slet ikke nok. Det er vi i Alternativet helt enige i.

Det beløb er nemlig så lavt, at det svarer til det beløb, der er afsat til at trække VM i landevejscykling til Danmark og et nyt World Tour-løb. Det er pinligt. 

Vis handlekraft

Der er ikke brug for mere snak. Der er brug for handling. Der er brug for konkrete tiltag og beløb, som faktisk er finansierede.

I forbindelse med Black Friday lancerede vi i Alternativet et omfattende reparationsudspil, som vores erhvervsfagråd har stået bag.

At vores forslag om en handlingsplan for reparationer, adgang til reservedele og opdateringer næsten kom en til en med i finansloven, er vi selvfølgelig glade for - også de Radikales løbende opbakning til forslaget siden.  

Men hvis vi virkelig vil støtte flere reparationer - og der viser Østrig lige nu vejen - er der alene på dette delområde af cirkulær økonomi brug for en 100-dobling af de afsatte midler.

Minimum en milliard kroner.

Pengene kan findes på en måde, der nemt understøtter den cirkulære økonomi ved at lægge en afgift på engangsprodukter. 

{{toplink}}

Efter en succesfuld prøveperiode i hovedstaden Wien har man i Østrig nu introduceret en landsdækkende tilskudsmodel for reparationer. Der er afsat omkring en milliard kroner, og allerede efter det første år blev der gennemført 560.000 reparationer. 

I april 2023 var 3.500 virksomheder registreret som deltagere i reparationsordningen. 

Ideer til reparation findes allerede 

Selvfølgelig kan vi bruge den grønne omstillings knappe tid på flere strategier.

Men organisationer som Dansk Industri, Forbrugerrådet Tænk, Brancheforeningen Cirkulær og Repair Denmark har fremragende ideer, som vi kan implementere fra politisk side. De er reflekteret i vores udspil.

Vi har også indarbejdet forslag fra initiativet 'Right to Repair Europe', og eksempler fra Frankrig, Østrig og Sverige har vi med hjælp fra Aalborg Universitet også vendt.  

The sky's the limit.

Selvfølgelig kan vi komme med flere tiltag. Vi kan også bare komme i gang. Mindre snak, mere handling. 

Forrige artikel Tekstilrevolutionen: Nyt videnscenter skal hjælpe virksomheder med at håndtere tsunami af EU-lovgivning Tekstilrevolutionen: Nyt videnscenter skal hjælpe virksomheder med at håndtere tsunami af EU-lovgivning Næste artikel Professor: Med udledninger fra scrubbere er Danmark latterligt langt fra en god miljøtilstand i havene Professor: Med udledninger fra scrubbere er Danmark latterligt langt fra en god miljøtilstand i havene