Kritikken af Miljøportalen er ikke ny

DEBAT: Miljøportalen leverer ikke de nødvendige data, mener Foreningen af Rådgivende Ingeniører, som mener, at opgaven med portalen skulle have været i udbud.

Af Preben Boock
Chefkonsulent, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI)

Kritikken af Danmarks Miljøportal er bestemt ikke ny for os i FRI. Når sekretariatschef Birgitte Pahl siger, at ikke alle databaser fungerer lige godt, så er det lidt af en underdrivelse. Tager man blot området for overfladevandsdata, så er der adskillige mangler. Her indeholder databaserne kun udvalgte data fra 1987 og fremefter, men ikke alle de indsamlede data, der er indrapporteret siden 1900. Det betyder, at det er umuligt at gennemføre forskningsprojekter, udredninger eller andre undersøgelser, hvor man har behov for historiske data. Dertil kommer, at regionernes jordforureningsdata kun er delvist tilgængelige, og databasen over natur og miljø indeholder kun nogle oplysninger om vand og næringsstoffer, selvom disse oplysninger er helt essentielle i beslutningsprocessen for administration af miljø og natur.

FRI har flere gange påpeget fejl og mangler over for Danmarks Miljøportal - senest i september i år ved en for-høring om Århuskonventionen (som pålægger danske myndigheder, at alle, der måtte have behov eller ønske om det, skal have adgang til alle offentlige miljødata).  I denne sammenhæng pointerede FRI, at Århuskonventionen er god nok, men at den simpelthen ikke efterleves i Danmark i Miljøportalen.

Den dårlige forvaltning af Danmarks Miljøportal skyldes efter FRI's opfattelse, at opgaven ikke har været i udbud, men at staten simpelthen har tildelt sig selv opgaven uden at have de nødvendige kompetencer. Havde man sendt opgaven i udbud hos private rådgivere (som tidligere løste opgaven for amterne), kunne man have fået sikkerhed for, at de nødvendige kompetencer var tilstede. Og man kunne have uddelt dagbøder, krævet garantistillelse eller tilbagebetaling ved eventuelle fejl, forsinkelser etc. Det kan man ikke nu, hvor staten er leverandør. Kort sagt kan vi konkludere, at Danmarks Miljøportal ikke leverer varen til samfundet.

Forrige artikel Wake-up call: Biodiversitet er en politisk sag Næste artikel Dansk teknologi kan løse vandkonflikter