Ny natur, nye skove = nye muligheder

DEBAT: Befolkningen skal have adgang til den nye natur, der bliver oprettet med Grøn Vækst, mener Friluftsrådets formand.

Af Lars Mortensen
Formand for Friluftsrådet

De to jordbrugsorganisationer Landbrug & Fødevarer og Dansk Skovforening har gang på gang erklæret, at de er parate til, at offentligheden færdes på privatejede naturarealer - mod fuld økonomisk kompensation.

Det er jo netop, hvad Fødevareministeriet og Miljøministeriet vil sikre med den nye model, de introducerer i landdistriktspolitikken. Markedsprisen skal regulere. Her har politikerne mulighed for en win-win-situation. Ganske ukompliceret, og EU finansierer halvdelen. Den øvrige økonomi er der rent faktisk afsat midler til i Finanslovsforslaget 2010 (partnerskabsaftaler) og via den nye 'Miljømilliard'.

Offentligheden skal kunne nyde naturen 
Ifølge Grøn Vækst-aftalen vil der blive ydet tilskud til at etablere 7.700 ha skov, 13.000 ha vådområder og ådale samt 4.300 ha ny natur i Natura 2000-områder. Friluftsrådet foreslår, at der sikres bedre tilgængelighed til disse nye skove, våd- og naturområder. Det kan fx ske ved anlæg af stier og andre faciliteter samt ved at gøre støtten betinget af, at der principielt sikres offentligheden mulighed for at opleve områderne.

Vi finder det skuffende, at offentlighedens adgang ikke allerede er tænkt ind i den konkrete forligstekst mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Offentligheden har krav på at kunne se og nyde naturen, når det offentlige anvender penge på nye naturarealer. Erfaringerne fra den første Miljømilliard skræmmer. Der brugte man primært penge på naturgenopretning, som befolkningen ikke kan komme til at opleve. Den fejltagelse skal ikke gentages.

EU-midler skal betale 
De nye naturarealer forventes etableret bl.a. med landdistriktsstøttemidler. Det er tanken, at staten opkøber et givent areal. Opkøbet skal ske med henblik på gensalg med tinglyste betingelser om ændret arealanvendelse. Køb og gensalg skal ske til markedspris, og gensalg skal ske efter offentligt udbud. Det forventes, at staten kan opnå 50 procent EU-medfinansiering af hele købsprisen. Indtægterne fra gensalg tilbageføres til støtteordningen.

En sådan model for etablering af ny natur giver staten mulighed for at tinglyse bestemmelser om offentlighedens færdsels- og opholdsmuligheder før videresalg til private. Hvis regeringen og forligspartierne bag Grøn Vækst vil stå ved deres udsagn om at forbedre befolkningens tilgængelighed til naturen, er her altså en oplagt mulighed for at indbygge det i en støtteordningsmodel, hvor staten midlertidigt overtager ejerskabet til arealet. Og hvor de private lodsejere vil opnå fuld kompensation, da tilbagesalget sker til markedspris.

Men vil politikerne nu også benytte sig af denne mulighed? Eller er Grøn Vækst-aftalens ord blot tomme hensigtserklæringer?

Forrige artikel Spildevand skal ikke ud i naturen Spildevand skal ikke ud i naturen Næste artikel Usaglig kritik fra DMU